filteri close
Objavljeno: 15.08.2021. Image source: Unsplash/Hannah Busing
300x600

Odličan način da se opustimo

Ako želite da odagnate neželjene misli i ublažite svakodnevni stres, kuvajte u društvu.  

Stručnjaci savetuju da pomaže i ako se pripremanje hrane ne posmatra kao obaveza i rutina, već kao prilika za zabavu i ispoljavanje lične kreativnosti. 

Naučnici tvrde da kuvanje u društvu deluje na dušu i telo kao poseta velnes centru.

Mit ili istina: Da li šećer stvarno umanjuje stres?

Agencija Mauro Lab koja prati tendencije u kulinarstvu, angažovala je 130 psihologa, sociologa, kuvara i raznih terapeuta koji su istraživali kako kuvanje u društvu utiče na ljude, naročito u periodima praznika kada se pod istim krovom nađu osobe koje nisu uvek prijateljski raspoložene jedna prema drugoj. 

Najbolje rešenje za smanjivanje tenzije i izbegavanje konflikata je kuvanje - od izbora jela i kupovine neophodnih sastojaka, sve do samog pripremanja obroka. 

Dve trećine ispitanika reklo je da kuvanje u društvu partnera, dece, prijatelja ili rođaka, deluje relaksirajuće. Ne samo da opušta nerve već i pomaže da se odagnaju neželjene misli.

Koliko često treba da idete na masažu?

Stručnjaci predlažu da se svaka faza kuvanja više ne posmatra kao obaveza i rutina, već kao prilika za zabavu i ispoljavanje lične kreativnosti. 

I sam odlazak u prodavnicu po namirnice može da se pretvori u društvenu igru, svojevrsnu potragu za blagom u kojoj svako ima zadatak da pronađe najbolje proizvode.

Ovo su ZNACI da morate ODMAH da uzmete odmor

Stručnjaci podsećaju da jelo mora da zadovolji sva čula i da stvaranju ugodne atmosfere doprinose i muzika, osvetljenje kao i dekoracija stola.