filteri close
Objavljeno: 14.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/Mariolh
300x600

Mnogo je razloga za odlazak na masažu, bilo da želite da rešite medicinski problem ili trigate za načinom da se opustite i pobegnete od svakodnevnog stresa.

Pre masaže je najbolje da se konsultujete sa obučenim fizioterapeutom koji će vam preporučiti vrstu masaže, učestalost i njeno trajanje prema vašim potrebama.

Masaže zbog povreda su obično češće, dok relax masaže mogu biti ređe.

Šta je idealno?

Učestalost i trajanje masaže zavisiće od vrste masaže koju želite i područja koje želite da tretirate. Mnoga istraživanja preporučuju određenu učestalost i trajanje masaže za rešavanje osnovnih zdravstvenih problema poput bola ili povreda.

Razgovarajte sa fizioterapeutom da biste saznali koliko često treba da posećujete da biste zadovoljili svoje potrebe.

Vrste masaže

Masaža limfne drenaže

Ova vrsta masaže korisna je za protok tečnosti u limfnim čvorovima na koje je uticala nedavna operacija ili zdravstveno stanje I pomoći će vam da se  oslobodite nakupljene tečnosti.

U početku će vam možda biti potrebna svakodnevno, ali s vremenom možete pokušati dva ili tri puta nedeljno.

Masažu limfne drenaže uvek treba da izvodi profesionalac ali može vam pokazati i neke tehnike koje i sami možete da primenjujete. 

Dubinska masaža 

Dubinska masaža koristi lagane, snažne pokrete da bi dosegla dublje slojeve mišićnog i vezivnog tkiva. Ova vrsta masaže cilja oštećenje mišića kod povreda.

3 proste vežbe koje svako može da radi za ukočen vrat

Možete tražiti dubinsku masažu svakodnevno, nekoliko puta nedeljno ili nekoliko puta mesečno zbog bolova. Vaš maser može preporučiti učestalost i trajanje kako bi se pozabavio osnovnim zdravstvenim stanjem koje podstiče ovu vrstu masaže.

Masaža glave

Masaža glave može biti vrlo opuštajuća, a može čak i sniziti krvni pritisak i puls.

Redovna masažu glave vam pomaže da se osećate smireno i poboljšava vaš celokupni izgled.

Masaža celog tela

Masaža celog tela često se naziva relax masažom. Ova vrsta masaže pomaže da se opustite. Ovu vrstu masaže možete tražiti samo povremeno, svakih nekoliko nedelja ili mesečno kako biste se osećali usredsređenije i manje pod stresom

Fotelja za masažu

Možda ćete naći masažnu stolicu koja olakšava bolove u mišićima ili vam pomaže da se opustite.

Pilot studija otkrila je da su zdrave odrasle osobe imale pozitivne koristi od sedenja po 20 minuta u masažnoj stolici.

Ovu vrstu masaže možda ćete moći dmožete imati kod kuće ili ćete pronaći mesto van svog doma gde je povremeno ili redovno možete koristiti.

Zdravstveni problemi 

Masaža može pomoći u ublažavanju određenih bolnih simptoma ili umanjiti stres i anksioznost. Takođe, može biti korisna tokom trudnoće. Možda će vam trebati češće masaže za ublažavanje bola ili ćete otkriti da su korisne manje česte, ali redovno zakazane masaže za vaše emocionalno blagostanje.

Bol u leđima

Redovna masaža može ublažiti bolove u leđima. Pokazalo se da dubinska masaža koja se svakodnevno izvodi 30 minuta tokom 10 dana smanjuje bol kod pacijenata.

Bol u vratu

Masaža je način za kratkoročno ublažavanje bolova u vratu, a učestale masaže mogu biti od najveće koristi.

Istraživanje je pokazalo da 60-minutna masaža dva ili tri puta nedeljno pokazuje veću korist onima koji se pate sa bolom u vratu, nego 60-minutna masaža jednom nedeljno ili nekoliko 30-minutnih masaža nedeljno.

Anksioznost i stres

Možda ćete otkriti da masaža jednom ili dva puta mesečno pomaže u smirivanju anksioznosti i stresa.

Razmislite o 60-minutnoj masaži prilagođenoj za opuštanje. To bi moglo da smanji nivo kortizola za 30%, a nivo serotonina za 28%. Ovo će vas opustiti i poboljšati vaše mentalno blagostanje.

Trudnoća

Naučna studija je otkrila da redovna lagana masaža koju izvodi neko kod kuće ili meser u salonu može doprineti zdravom mentalnom stanju i smanjenom bolu u nogama i leđima.

Masaža sinusa: Kako se u nekoliko sekundi osloboditi začepljenosti nosa?

Sedmična 20-minutna masaža profesionalca ili dve 20-minutne masaže kod kuće mogu biti dovoljne za smanjenje anksioznosti i stresa, kao i fizičkih simptoma u trudnoći.

Studija je takođe otkrila da 15-minutne masaže tokom svakog sata tokom porođaja mogu da skrate ukupno vreme toka porođaja i da smanje količinu lekova koji su vam potrebni.

Prednosti masaže

Masaže mogu dovesti do mnogih blagodati:

• smanjenje stresa
• smanjenje bolova
• snižavanja krvnog pritiska
• oslobađanja napetosti mišića

Oprez

Masaže nisu uvek najsigurnija aktivnost ako imate određene zdravstvene probleme. Trebali biste biti oprezni ako imate:

prelom kostiju
• poremećaj krvarenja
• otvorene rane ili opekotine
• karcinom
osteoporozu
• druga ozbiljna medicinska stanja

Ako ste trudni, vaš lekar ili fizioterapeut mogu masažu vam zabraniti odlaske na masažu tokom prvog tromesečja ili ako imate visok krvni pritisak, rizičnu trudnoću ili ste nedavno operisani. Pronađite nekoga ko se bavi prenatalnom masažom kako biste bili sigurni da ćete dobiti zdravu i sigurnu masažu tokom trudnoće.

Masaža pomaže za bolove u leđima, ali nije trajno rešenje

Postoji nekoliko rizika koji mogu nastati ako se masaža nepravilno izvodi. Ako imate krvni ugrušak ili više imate krvnih ugrušaka u anamnezi, pre masaže se obratite lekaru. Tokom sesije, krvni ugrušci bi se mogli osloboditi i putovati kroz vaše krvne sudove do srca ili pluća. To može dovesti do srčanog udara ili začepljenja arterije.

Ne bi trebalo da nastavljate masažu ili tražite dodatne masaže ako osećate bol.

Kada otići kod lekara?

Većina masaža se smatra sigurnom. Razgovarajte sa svojim lekarom o odlasku na masažu ako imate ozbiljno zdravstveno stanje.

Masaža ne bi trebalo da zameni druge medicinske intervencije koje su neophodne za lečenje osnovnog zdravstvenog stanja. Ne zanemarujte bol, simptome koji se razvijaju ili ozbiljne simptome poput bolova u grudima, otežanog disanja ili gubitka svesti.