filteri close
Objavljeno: 10.06.2020. Image source: Unsplash/Chris Benson
300x600

Još jedna negativna pojava lošeg odnosa sa roditeljima

Deca koja nemaju dobar odnos sa majkama podložnija su gojaznosti, pokazala je nova studija američkih naučnika.

Stručnjaci smatraju da stres koji mogu prouzrokovati kućno vaspitanje ili finansijska situacija, znatno utiče na preranu gojaznost deteta.

Prema istraživanju američkih naučnika, deca koja imaju stresan i problematičan odnos sa majkom, podložnija su gojaznosti.

Gojazni muškarci su seksualno aktivniji, za žene važi suprotno?!

Proučavanje je uključilo gotovo 1.000 tinejdžera, a rezultati su pokazali da je više od 25 odsto dece koja su na testu o odnosu sa majkom imali najlošije rezultate, sa 15 godina postalo gojazno.

Nasuprot tome, među školarcima koji su sa majkama bili u odličnim odnosima, problem sa viškom kilograma imalo je 13 odsto.

Žene, želite li efikasno da mršate? Društvo je važnije od vežbe!

Iako ovo istraživanje nije dovoljno da dokaže pretpostavke stručnjaka, ranije studije koje su bile fokusirane na veze između emotivnog i intelektualnog razvoja deteta i njihovih odnosa sa majkama otkrile su da stresno detinjstvo može ostaviti trajan uticaj na mozak deteta.

Stručnjaci to objašnjavaju vezama između regija mozga koje upravljaju reakcijama na stres i onih koje prave energetski balans.

Odgovor na stres bi tako, navode naučnici, mogao imati veze sa regulacijom apetita.

Samo jedan dodatak kafi može pomoći bržem sagorevanju masti za male stomake

Faktori kao što su kućno vaspitanje i finansijska situacija takođe mogu da imaju uticaja.

Dejvid Gozal, pedijatar koji nije bio uključen u studiju, smatra da zaključak do kojeg su istraživači došli ispravan, ali je dodao da smatra da nezdrava ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i sna igraju veću ulogu.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, čak 17 odsto dece i adolescenata u SAD je gojazno.