filteri close
Objavljeno: 18.07.2021. Image source: Unsplash/Bee Naturalles
300x600

Ukusan i vrlo zdrav

Matični mleč povećava životnu aktivnost, umnu i radnu sposobnost, psihofizičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje, otklanja zamor, povećava moć koncentracije i pamćenja, intenzivira razmenu materija i  usporava proces starenja.

Matični mleč je prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator i jedan je od najsavršenijih proizvoda pčela.

A šta je to u stvari?

Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčimo mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi  5-6 g,  radilica samo 2 meseca.

Razlike u ishrani pčela omogućavaju najvažnijoj jedinki u košnici čak 72 puta duži život, dvostruko veću građu i zapanjujuću sposobnost razmnožavanja. U ljudskoj ishrani mleč je stidljivo zastupljen i pored dokazanog blagotvornog dejstva u regeneraciji ćelija.

Faktor koji odlučuje o dugovečnosti, plodnosti, i reproduktivnom razvoju, kao i podeli pčelinjeg društva je matični mleč. Supstancu kojom se hrane larve svih članova pčelinjeg društva proizvod je mlečnih žlezda mladih pčela između šestog i dvanaestog dana života.

Ta visokokoncentrovana hrana, koja za pčele ima isti značaj kao mleko za mladunce sisara, nije korisna samo u ishrani tih insekata.

5 zdravstvenih blagodati meda prema mišljenju nutricionista

Sadrži impozantne količine proteina, masti, šećera, vitamina, hormona, enzima, minerala, ali i specifičnih materija koje se ponašaju kao biokatalizatori u procesu regeneracije u ljudskom telu. Zbog toga zadovoljava kriterijume i najzahtevnijih nutricionista.

Zahvaljujući izuzetno složenom i, još neotkrivenom u potpunosti, biohemijskom sastavu mleča, njegova zvanična primena u terapiji ljudi počela je tek 1922. godine u Francuskoj.

Biohemijski sastav tog pčelinjeg proizvoda odgovara fiziološkim normama koje se preporučuju u ishrani čoveka, kako po vrsti sastojaka, tako i po neophodnim dnevnim količinama hranljivih i zaštitnih materija, i to u odnosima u kojima se nalaze u ćelijama organizma.

Propolis je ukusan, hranljiv i LEKOVIT

Mleč se sastoji od 65 do 70 odsto vode, između 10 i 18 odsto belančevina, od 9 do 15 odsto šećera, do sedam odsto masti kao i mineralne materije.

Naučnim eksperimentima potvrđena je sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma, ali je i dalje nedovoljno zastupljen u svakodnevnoj ishrani ljudi.

Primenjuje se u medicini za lečenje bolesti i stanja za koja su karakteristična kompleksnija oštećenja regenrativnih sposobnosti normalnog tonusa organizma.

Preporučuje se za jačanje imunog sistema sportista, dece, ali i tokom oporavka u postoperativnom periodu, kao stimulator bazalnog metabolizma i kod normalizacije rada nervnog sistema.

U kozmetici se koriste za izradu aerosolnih preprata i kozmetičkih maski.

ZDRAV DORUČAK sa orasima i medom

Dugovečnost matice

Matični mleč je u prirodnom stanju supstanca mlečno bele boje, gusta poput krema, specifičnog mirisa i nakiselog ukusa.

Pčele radilice i trutovi dobijaju mleč samo prva tri dana života, dok se matica njime hrani tokom čitavog života.

To je osnovni razlog što se dužina života pčele radilice kreće između 30 i 40 dana u sezoni, dok matica može da doživi i šest godina, što je i do 72 puta više.

Dok se hrane mlečom, larve pčela dostižu maksimalan razvoj, težina im se uvećava oko 250 puta.

Smokve su ukusne i višestruko korisne, prave carice među vođem

Matica dostiže zrelost pet dana ranije nego pčela radilica i kada je potpuno razvijena, njena težina je dvostruko veća nego kod radilice.

Osim bržeg rasta i uticaja na stepen razvijenosti u odnosu na radilicu, mleč matici omogućava zadivljujuće mogućnosti plodnosti i produktivnosti.

Između 15. aprila i 15. septembra, produkcija jedne matice raste sa 200 na 2.000 jaja dnevno.

Međutim, ni pčelinji napitak dugovečnosti nije savršen. Larvama i matici mleč je dostupan svež, ali najvećem broju ljudi nije. Izložen dejstvu svetlosti, vazduha i temperature taj pčelinji proizvod menja boju i gubi energetsku, zaštitnu i hranljivu vrednost.

Jede vam se nešto slano? 10 zdravih namirnica koje će zadovoljiti potrebu!

Zato se mora čuvati u staklenim posudama, hermetički zatvorenim, na temperaturi od 10 do 18 stepeni i to, prema tvrdnjama nekih stručnjaka, ne duže od 48 sati.

Postupkom liofilizacije, razrađenim u laboratorijama Ruske akademije nauka, omogućena je najefikasnija zaštita bioloških osobina mleča.

Tokom procesa iz mleča se izdvaja voda, te se sprečava kvarenje i gubitak vrednosti, a dobija se i trostruko jača "superhrana".