Matični mleč je prava "superhrana", podugačak je spisak dobrobiti koje donosi organizmu
Ukusan i vrlo zdrav
Matični mleč povećava životnu aktivnost, umnu i radnu sposobnost,
psihofizičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje, otklanja zamor, povećava moć koncentracije i pamćenja, intenzivira
razmenu materija i usporava proces starenja.
Matični mleč je prirodni biostimulator, bioregenerator, imunomodulator i jedan je od najsavršenijih proizvoda pčela.
A šta je to u stvari?
Proizvod je sekrecije mladih pčela i predstavlja za maticu isto što i majčimo mleko za novorođenčad – hranu. Zahvaljujući mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi 5-6 g, radilica samo 2 meseca.
Razlike u ishrani pčela omogućavaju najvažnijoj jedinki u košnici čak 72 puta duži život, dvostruko veću građu i zapanjujuću sposobnost razmnožavanja. U ljudskoj ishrani mleč je stidljivo zastupljen i pored dokazanog blagotvornog dejstva u regeneraciji ćelija.
Faktor koji odlučuje o dugovečnosti, plodnosti, i reproduktivnom razvoju, kao i podeli pčelinjeg društva je matični mleč. Supstancu kojom se hrane larve svih članova pčelinjeg društva proizvod je mlečnih žlezda mladih pčela između šestog i dvanaestog dana života.
Ta
visokokoncentrovana hrana, koja za pčele ima isti značaj kao mleko
za mladunce sisara, nije korisna samo u ishrani tih insekata.
5 zdravstvenih blagodati meda prema mišljenju nutricionista
Sadrži impozantne količine proteina, masti, šećera, vitamina, hormona, enzima, minerala, ali i specifičnih materija koje se ponašaju kao biokatalizatori u procesu regeneracije u ljudskom telu. Zbog toga zadovoljava kriterijume i najzahtevnijih nutricionista.
Zahvaljujući izuzetno složenom i, još neotkrivenom u potpunosti, biohemijskom sastavu mleča, njegova zvanična primena u terapiji ljudi počela je tek 1922. godine u Francuskoj.
Biohemijski sastav
tog pčelinjeg proizvoda odgovara fiziološkim normama koje se
preporučuju u ishrani čoveka, kako po vrsti sastojaka, tako i po
neophodnim dnevnim količinama hranljivih i zaštitnih materija, i to
u odnosima u kojima se nalaze u ćelijama organizma.
Propolis je ukusan, hranljiv i LEKOVIT
Mleč se sastoji od 65 do 70 odsto vode, između 10 i 18 odsto belančevina, od 9 do 15 odsto šećera, do sedam odsto masti kao i mineralne materije.
Naučnim eksperimentima potvrđena je sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma, ali je i dalje nedovoljno zastupljen u svakodnevnoj ishrani ljudi.
Primenjuje se u medicini za lečenje bolesti i stanja za koja su karakteristična kompleksnija oštećenja regenrativnih sposobnosti normalnog tonusa organizma.
Preporučuje se za jačanje imunog sistema sportista, dece, ali i tokom oporavka u postoperativnom periodu, kao stimulator bazalnog metabolizma i kod normalizacije rada nervnog sistema.
U kozmetici se
koriste za izradu aerosolnih preprata i kozmetičkih maski.
ZDRAV DORUČAK sa orasima i medom
Dugovečnost matice
Matični mleč je u prirodnom stanju supstanca mlečno bele boje, gusta poput krema, specifičnog mirisa i nakiselog ukusa.
Pčele radilice i trutovi dobijaju mleč samo prva tri dana života, dok se matica njime hrani tokom čitavog života.
To je osnovni razlog što se dužina života pčele radilice kreće između 30 i 40 dana u sezoni, dok matica može da doživi i šest godina, što je i do 72 puta više.
Dok se hrane mlečom,
larve pčela dostižu maksimalan razvoj, težina im se uvećava oko
250 puta.
Smokve su ukusne i višestruko korisne, prave carice među vođem
Matica dostiže zrelost pet dana ranije nego pčela radilica i kada je potpuno razvijena, njena težina je dvostruko veća nego kod radilice.
Osim bržeg rasta i uticaja na stepen razvijenosti u odnosu na radilicu, mleč matici omogućava zadivljujuće mogućnosti plodnosti i produktivnosti.
Između 15. aprila i 15. septembra, produkcija jedne matice raste sa 200 na 2.000 jaja dnevno.
Međutim, ni
pčelinji napitak dugovečnosti nije savršen. Larvama i matici mleč
je dostupan svež, ali najvećem broju ljudi nije. Izložen dejstvu
svetlosti, vazduha i temperature taj pčelinji proizvod menja boju i
gubi energetsku, zaštitnu i hranljivu vrednost.
Jede vam se nešto slano? 10 zdravih namirnica koje će zadovoljiti potrebu!
Zato se mora čuvati u staklenim posudama, hermetički zatvorenim, na temperaturi od 10 do 18 stepeni i to, prema tvrdnjama nekih stručnjaka, ne duže od 48 sati.
Postupkom liofilizacije, razrađenim u laboratorijama Ruske akademije nauka, omogućena je najefikasnija zaštita bioloških osobina mleča.
Tokom procesa iz mleča se izdvaja voda, te se sprečava kvarenje i gubitak vrednosti, a dobija se i trostruko jača "superhrana".