filteri close
Objavljeno: 29.06.2021. Image source: Pixabay
300x600

Dobre su i za zdravlje

Natrijum podržava ravnotežu elektrolita, apsorpciju hranjivih supstanci i rad bubrega. To znači da kad vaš organizam traži slano - poslušajte ga. Ali, probajte da obezbedite pravu količinu soli iz visokokvalitetnog izvora . 

Ovih 10 namirnica vam mogu pomoći u tome 

1. Kiseli krastavci 

S barem šest različitih sorti, kiseli krastavci sigurno su svestrani među obrok. Ova hrana bogata elektrolitima zadovoljiće vašu potrebu za slanim.  

- Osim toga, prirodni probiotici u fermentisanim kiselim krastavcima čine ga idealnim među obrokom prijatnim za creva - kaže dijetetičarka Ela Davar. Možete naučiti da pravite kisele krastavce kod kuće da biste ih uvek imali pri ruci.

Identični blizanci, jedan se hranio veganski, drugi mesom - ovo su rezultati

2. Kiseli kupus 

Kiseli kupus (fermentirani kupus) takođe sadrži probiotike i prebiotička vlakna pogodna za creva. Uz podršku zdravom mikrobiomu, studije su pokazale da probiotici mogu sniziti krvni pritisak i poboljšati šećer u krvi. 

"Iz tih razloga i zato što kiseli kupus sadrži vlakna, takođe može podržati i zdravlje srca", tvrdi dijetetičarka Ebi Kenon.

Šta treba jesti kad su paklene vrućine?

3. Masline 

"Masline i maslinovo ulje smatraju se izvrsnom zdravom hranom, ne samo zbog mono nezasićenih masti i oleinske kiseline, već i zbog toga što su one prepune polifenola", kaže kardiolog Stiven Gandri. Taj spoj pomaže kod upala, održava zdrav nivo šećera u krvi i podržava zdravlje mozga. Grickajte ih samostalno ili u kombinaciji s kremastim kozjim sirom.

Kremasta letnja salata sa kupusom i šargarepom

4. Krekeri  

Kada treba da brzinski napunite baterije, krekeri su super stvar. To su grickalice bogate vlaknima, a preporučuju se oni na bazi orašastih plodova i semenki. Slani su i utažuju glad bez dodavanja šećera u krvi. Osim toga, mogu se jesti uz maslac s orašastim plodovima, humusom ili salatom od tune. To je posebno korisno za ljude koji su osetljivi na određene vrste namirnica, poput glutena.

4 vrste voća koje bi trebalo da jedete ako hoćete da izgubite kilograme

5. Orašasti plodovi 

"Hrana poput orašastih plodova i semenki sadrži vlakna, omega-3 i antioksidante, tako da šačica orašastih plodova može biti vrlo zdrava za srce", rekla je dijetetičarka Džindžer Haltin. Na primer, brazilski orašasti plodovi bogati su selenom koji ojačava štitnu žlezdu. Dokazano je da orasi poboljšavaju zdravlje creva i srca, pistaći se smatraju celovitim proteinima (jednim od retkih izvora na biljnoj bazi), a bademi mogu smanjiti rizik od kardio-vaskularnih bolesti.

Prodaju nam ovih 6 namirnica kao dijetalne, ali one to uopšte nisu!

6. Semenke 

"Semenke sadrže značajne nivoe esencijalnih masnih kiselina, belančevina, vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata - što je od vitalnog značaja za svaku zdravu prehranu", govori trener Araja Fišel. Semenke bundeve i semenke suncokreta dve su najslanije mogućnosti za užinu, ali takođe možete odabrati čija, lan, sezam i još mnogo toga.

9 načina kako da ostanete motivisani da se hranite zdravo

7. Sardine 

Sardine u konzervi pristupačan su i održiv izvor ribe, koja ima manje žive u odnosu na neke veće ribe. One su super kao među obrok i pružaju potrebno zdravlje za mozak. Bez obzira jedete li ih s kostima ili bez, unosite dobru količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina.

Obratite pažnju: Kvašiorkor najčešće pogađa decu i stare koji su žrtve zlostavljanja ili zanemarivanja u razvijenim društvima

8. Kokice 

"Kokice su celovite žitarice koje sadrže vlakna. Takođe su lagane, tako da možete pojesti nekoliko malih porcija u jednoj", kaže dijetetičarka Adrijen Ngai. Možete ih začiniti solju i biberom, čilijem i limetom – zavisi šta volite.

Oprez! Ima ga u žvakama i sladoledu, ali se preispituje njegova bezbednost

9. Sveži sir 

Većina marki svežeg sira daje između 15 i 25 grama proteina po šoljici. Proteini su neophodni za oporavak i rast mišića. Spojite ga s paradajzom ili krekerima za slani među obrok.

Stručnjak upozorava: Ljudi, nemojte se plašiti soli, OPASNO je bez nje!

10. Tvrdo kuvana jaja s morskom soli 

Kuvana jaja sadrže značajnu količinu belančevina, selena, folata, vitamina A i D i još mnogo toga - što ovo čini pristupačnom, zdravom i jednostavnom grickalicom.