filteri close
Objavljeno: 28.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/estelheitz
300x600

Nekoliko studija koje med nazivaju tečnim zlatom pokazalo je da med ima velike zdravstvene pogodnosti.

Med je prirodna, lako dostupna, relativno pristupačna opcija za većinu domaćinstava. 

Med može pomoći u lečenju infekcija gornjih disajnih puteva

Istraživači sa Univerziteta Okford pogledali su 14 prethodno objavljenih studija koje se odnose na efikasnost meda za ublažavanje simptoma infekcije gornjih disajnih puteva. Otkrili su da u poređenju sa uobičajenim tretmanima (poput lekova koji se prodaju bez recepta i antibiotika), med poboljšava učestalost i jačinu kašlja i može poslužiti kao jeftina alternativa antibioticima

Autori studije zaključuju da su potrebna dalja kontrolisana ispitivanja. Ali analiza je bila podstaknuta zabrinutošću zbog antimikrobne rezistencije, koja je delimično povezana sa prekomernim propisivanjem antibiotika za ove infekcije. Rezistencija na antibiotike jedna od najvažnijih zabrinutosti za javno zdravlje na svetu, a drugo istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da med može biti ključ. Naučnici su otkrili da bi antimikrobno jedinjenje izrađeno od pčela moglo postati osnova za nove antibiotike. 

Med može pomoći u borbi protiv metaboličkog sindroma

Da biste dobili dijagnozu metaboličkog sindroma, morate imati najmanje tri od pet uslova: veliki struk (preko 88.9 cm za žene i preko 101.6 cm za muškarce); visok krvni pritisak; visok nivo štetnih triglicerida u krvi; nizak "dobar" HDL holesterol; i visok šećer u krvi.

U radu istraživači iznose razloge zbog kojih med može pomoći u poboljšanju ovih uslova. Prvo, med ima nizak glikemijski indeks, tako da ne pokreće skok nivoa šećera u krvi i nivo insulina, a pomaže u povećanju osetljivosti na insulin. Takođe je pokazano da med sprečava prekomerno debljanje i poboljšava metabolizam lipida smanjenjem triglicerida kao i ukupnog holesterola i „lošeg“ LDL holesterola, dok istovremeno povećava „dobar“ HDL. 

Ovo su 4 prirodna antibiotika

Antioksidativna svojstva meda pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, jednog od centralnih mehanizama u metaboličkom sindromu. Ukratko, oksidativni stres je neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Iz ovih razloga istraživači zaključuju da postoji jak potencijal da se med integriše u kontrolu metabiličkog sindroma, kako preventivno, tako i terapijski.

Med može pomoći u sprečavanju očvršćavanja arterija

Još jedno istraživanje bavilo se blagodatima meda i njegovom sposobnošću borbe protiv otvrdnjavanja arterija, vodećeg uzroka smrti u svetu. Med sadrži preko 180 supstanci - uključujući prirodne šećere, kao i mnoštvo vitamina, minerala i fitokemikalija. Istraživači zaključuju da su antioksidativna i protivupalna jedinjenja u medu, pored njegove sposobnosti da se suprotstave oksidativnom stresu, ključni faktori odgovorni za njegove zaštitne blagodati.

Starija istraživanja pokazuju da konzumiranje meda sa visokim antioksidantima zaista povećava nivo antioksidansa u krvi i da zamena prerađenog šećera medom može pomoći u jačanju antioksidativne odbrane kod zdravih odraslih osoba. 

Med može pomoći u održavanju zdravih creva

Nedavni pregled upotrebe meda navodi da med poseduje prebiotička svojstva. Prebiotici pomažu u fermentaciji korisnih bakterija u crevima, uključujući bifidobakterije i laktobacile. Ova promena je povezana sa jačom imunološkom funkcijom i poboljšanim mentalnim blagostanjem. Istraživači takođe primećuju antivirusnu aktivnost meda. 

Med sadrži  hranljive sastojke

Pored prirodnog šećera i antioksidanata, med sadrži i neke hranljive sastojke. Na primer, iako su količine male po porciji, u medu je pronađen 31 mineral - uključujući sve glavne minerale, kao što su fosfor, kalcijum, kalijum i magnezijum. Med takođe sadrži približno 600 isparljivih jedinjenja za koja se smatra da doprinose potencijalnim biomedicinskim efektima.

Ukratko, med neće obezbediti veliki procenat hranljivih sastojaka u vašoj ishrani, ali sigurno nije prazna kalorija; a istraživači još uvek uče o funkcionalnim prednostima njegove konzumacije.

Kako odabrati najbolji med?

Prirodne zaštitne hemikalije u medu u velikoj meri zavise od toga gde i kako se proizvodi. Prepoznato je preko 300 vrsta meda, koji se razlikuju na osnovu mnogih nektara koje sakupljaju pčele. U jednoj studiji na 90 uzoraka pokazalo se da heljdin med ima najjaču antioksidativnu aktivnost. I uopšte, tamni med pokazao je bolju antioksidativnu aktivnost u poređenju sa svetlim sortama, sa izuzetkom meda od zlatne ruže, koji je visoko rangiran. 

Međutim, važno je napomenuti da se svi medovi ne proizvode podjednako. Pčelama se ponekad daju antibiotici za lečenje bakterijskih bolesti u košnici. Takođe se mogu koristiti preventivno, da bi pčele bile zdrave tokom prolećne navale oprašivanja, ili u malim dozama kao pokretači rasta. Ta upotreba je sada donekle ograničena u nastojanju da se bori protiv razvoja bakterija otpornih na antibiotike. Davanje antibiotika pčelama iznenađuje mnoge potrošače; istraživanja pokazuju da su u uzorcima meda pronađeni ostaci antibiotika, pesticida i herbicida.

Propolis je ukusan, hranljiv i LEKOVITPropolis je ukusan, hranljiv i LEKOVIT

Najbolji način da saznate o sastavu meda i načinu na koji se njime rukuje je razgovor sa pčelarom. Ako to nije moguće, uvek pročitajte sastojke kako biste bili sigurni da je med čist i da ne sadrži i druge aditive.

Pored toga, med obeležen sirovim sirovinama, koji nije bio podvrgnut grejanju, preradi ili filtriranju, može zadržati najprirodnija jedinjenja. Ako se vaš sirovi med kristališe, jednostavno zagrejte šerpu sa vodom na laganoj do srednjoj vrućini, sklonite je sa grejne ploče, stavite staklenu teglu meda u zagrejanu vodu i mešajte dok se kristali ne rastvore.

Takođe možete potražiti sirovi med koji ima oznaku sertifikovanog organskog proizvoda. To znači da med ispunjava standarde slične organskoj stoci, uključujući ograničenja upotrebe i izloženosti hemikalijama.

Jedna napomena: med bilo koje vrste nikada ne treba davati deci mlađoj od 12 meseci, zbog rizika od botulizma.

Kako sve možete med koristiti?

U medu možete uživati takvom kakav jeste, direktno iz kašike, ili uvrstiti u razne recepte. Koristite med za zaslađivanje čaja i kafe ili ga dodajte u smuti. Umutite med u domaće prelive i soseve. Prelijte malo meda preko ovsene kaše ili ovsa preko noći, palačinki, svežeg voća, chia semenki ili pudinga od avokada. Umešajte med u energetske kuglice napravljene od putera od oraha ili semenki i dodataka poput ovsa, suvog voća, začina i seckane tamne čokolade. Od meda pravite čips od kelja ili glazirajte šargarepu, repu, orahe ili indijske orahe.

ZDRAV DORUČAK sa orasima i medom

Takođe, možete menjati šećer za med u nekim pekarskim proizvodima. Zamenite jednu šolju šećera sa pola do dve trećine šolje meda i smanjite tečnost u receptu. Možete čak i da koristite med za zaslađivanje koktela, poput margarite, kosmopolitena ili koktel napravljen od meda pomešanog sa džinom, đumbirom i limunovim sokom.