filteri close
Objavljeno: 27.02.2020. Image source: mattthewafflecat/Pixabay
300x600

Ministarstvo zdravlja saopštilo je jutros da u Srbiji nema zaraženih koronavirusom, ali da rizik raste.

Na sajtu Ministarstva zdravlja navodi se da su do 8 časova jutros testirani uzorci još 4 osobe, koji su takođe bili negativni na novi koronavirus. 

Ovo su najveće zablude o koronavirusu

Do 26.2.2020. godine u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 16 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). 

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi koronavirus.

Koronavirus se širi lakše nego što se do sada mislilo

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Preko ove mape pratite trenutni razvoj epidemije koronavirusa u svetu

Ministarstvo zdravlja od danas će dva puta dnevno objavljivati sve informacije u vezi s korona virusom.

Naučnici otkrili: Koronavirus može da preživi na površinama oko nas i do 9 dana!

Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa potrebno je da se po povratku u Republiku Srbiju pridržavaju sledećih preporuka:

- u narednih 14 dana smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

- ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka. 

Epidemiolog će dati uputstva o daljem postupku.

Kako da sačuvate mentalno zdravlje tokom epidemije koronavirusa?

Procena rizika 

S obzirom na pojavu intenzivne lokalne tramisije infekcije u više zemalja, pored Kine, kao i na to da se javljaju klasteri obolelih kod kojih nije moguće utvrditi načine zaražavanja (lance transmisije), odnosno vezu sa importovanim slučajevima, kao i na mogućnost da su prenosioci virusa osobe bez simptoma ili sa blagim kliničkim oblikom bolesti koje ih ne primorava na obraćanje lekaru, bez obzira na primenjene mere sprečavanja unošenja, ranog otkrivanja, dijagnostike i lečenja obolelih, raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane novim korona virusom u Republiku Srbiju i može se oceniti kao umeren, navode iz Ministarstva zdravlja.

SOS telefon za koronavirus neprestano zvoni