filteri close
Objavljeno: 05.09.2020. Image source: Pixabay/Engin Akyurt
300x600

Uzroci su mnogi, od loše hrane, preko zloupotrebe supstanci

Za one između 20 i 64 godine, verovatnoća da će doživeti moždani udar povećala se sa 25 na 32 odsto. Nažalost, svaki 20. slučaj šloga pogađa decu i mlade. Razlozi za to su nezdrav način života, ali i zloupotreba psihoaktivnih supstanci, upozorava doktor Ranko Raičević.

Prema studiji Svetske zdravstvene organizacije i Svetske banke, u poslednjih 20 godina broj moždanih udara povećao se za 68 odsto, a broj umrlih 26 procenata. Verovatnoća da će oni između 20 i 64 godine doživeti moždani udar povećala se sa 25 na 32 odsto, a svaki dvadeseti slučaj šloga pogađa decu i mlade.

Načelnik Klinike za neurologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, doktor Ranko Raičević ističe za RTS da je sve više mlađih pacijenata koji dožive moždani udar, a da su neki od razloga za to sve manje fizičke aktivnosti, nepravilna ishrana i zloupotreba psihoaktivnih supstanci.

Šta je SEROTONIN i kako utiče na vaše ZDRAVLJE?

Prema Raičevićevim rečima, ljudi se danas češće javljaju na dijagnostiku, te se može reći da je broj moždanih uslovno povećan. Taj broj povećava se u određenim delovima sveta, ali uvek zavisi od socio-ekonomskog statusa određenih država.

Srbija je, prema statistici, još u grupi zemalja sa velikim učestalošću moždanog udara, osobito u Vojvodini.

"Imamo sve mlađe pacijente, a to je, nažalost, posledica i nekih novih faktora rizika, pre svega, zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, i drugačijeg načina života gde je sve manje fizičke aktivnosti i sve manje se vodi računa o načinu ishrane", objasnio je dr Raičević naglasivši da je najmlađi pacijent na VMA sa ovim zdravstvenim problemom imao samo 15 godina.

Da ne bismo postali broj u statistici, moramo voditi računa o tome da živimo zdravo.

"Moramo da odustajemo od štetnih navika, da kad već postoje oboljenja i poremećaji za koje znamo da su faktori rizika za moždani udar, a tu pre svega mislim na hipertenziju, šešećernu bolest, pušenje cigareta, da te faktore i kontrolišemo. Takođe, treba da se redovno javljamo lekarima i da se redovno uzima terapija", naveo je Raičević.

Nauka potvrdila: Izloženost PRIRODNOJ svetlosti je veoma bitna za naše zadravlje

Simptomi moždanog udara su glavobolja, pojava duplih slika, smetnje pri gutanju, otežan govor, gubitak vida, pojava slabosti polovine tela.

"Zlatno vreme za sprovođenje savremenih terapijskih postupaka, tu pre svega mislim na intervensku trombolizu, je četiri i po sata. To je praktično zadnji momenat kada mi možemo da primenimo ovaj oblik terapije", rekao je dr Raičević i napomenuo da je prvi sat najvažniji i da nikako ne treba čekati istek ta četiri i po sata.

Prvi sat je najvažniji, jer lekari moraju da dijagnostikuju stanje, da utvrde da li postoje neki faktori koji ograničavaju pomenutu vrstu terapije.

Srpska neurologija prati svetske trendove, kaže dr Ranković, sprovode se sve vrste terapija, dijagnostika moždanog udara odavno nije problem ni za mnogo manje centre nego što su beogradski KC, kao i oni u Kragujevcu i Novom Sadu.

"Možemo da radimo i već smo napravili plan da radimo intraarterijsku trombolizu, što znači da dajemo sredstvo koje razara ugrušak na samom mestu stvaranja ugrušaka, putem katetera, kroz arterijski krvni sud", istakao je dr Ranković.

Izvor: RTS