filteri close
Objavljeno: 08.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Amina Filkins
300x600

Konkretno, keto dijeta je popularna jer pomaže u balansiranju nivoa šećera u krvi, sprečavanju srčanih bolesti, smanjenju neuroloških problema, pa čak i regulaciji hormona. Iz tog razloga, mnogi veruju da takav način ishrane može učiniti čuda za povećanje plodnosti.

Celokupna ideja keto dijete zasniva se na procesu ketoze. Kada vašem telu ponestane nezdravih ugljenih hidrata da dobije energiju, počinje da razlaže nagomilane proteine i masti. Kao rezultat, ovo pokreće gubitak težine. Važno je imati na umu, međutim, da keto dijeta može pružiti samo kratkoročne rezultate u smislu gubitka težine.

Da li je keto dijeta korisna za plodnost?

Studija iz 2018. je pokazala da keto dijeta daje obećavajuće rezultate za žene koje imaju probleme sa plodnošću zbog sindroma policističnih jajnika (PCOS). PCOS je među glavnim uzrocima problema sa plodnošću kod žena. To je poremećaj hormonske neravnoteže koji se javlja u jajnicima, što dovodi do neredovnih menstruacija ili ili njenog izostanka. To, pak, uzrokuje probleme u proizvodnji jajnih ćelija potrebnih za oplodnju. Izgledi se mogu pogoršati i ako dobijete na težini, upozorava studija. 

Međutim, keto dijeta može omogućiti da regulišete vaše hormone, jer vam ova dijeta može pomoći da postignete svoje ciljeve gubitka težine i sprečite probleme sa hormonima, primectili su istraživači.

Kako da prepoznate policistični ovarijalni sindrom i kako se on leči

Keto dijeta, takođe, može biti od pomoći i za mušku plodnost. Trenutna ishrana muškaraca često ometa zdravo formiranje sperme. Uobičajena ishrana, puna rafinisanih ugljenih hidrata i šećera, povezana je sa lošim zdravljem sperme, što negativno utiče na pokretljivost sperme, morfologiju [oblik] i broj spermatozoida. 

Stoga, smanjenje količine šećera i fokusiranje na zdrave izvore masti, kao što su orasi ili morski plodovi, može povećati broj spermatozoida kod muškaraca i pomoći ženama da zatrudne.