filteri close
Objavljeno: 05.02.2021. Image source: Foto: Pexel/ Karolina Grabowska
300x600

Kada desni krvare, to je često simptom osnovnih oralnih zdravstvenih problema, poput gingivitisa ili paradontoze.

U ranim fazama gingivitisa, desni mogu nateći i krvariti. Ako se ne leče, ovi simptomi mogu se pogoršati, zbog čega se desni odvajaju od zuba, što rezultira gubitkom zuba i kostiju.

Tradicionalni tretmani desni koje krvare uključuju povećanje pranja zuba i čišćenja zubnim koncem u svakodnevnom režimu oralne higijene i lečenje osnovnih stanja koja mogu doprineti razvoju gingivitisa.

Poremećaji povezani sa povećanim rizikom od gingivitisa uključuju dijabetes i probleme sa imunitetom. Izbori životnog stila, poput pušenja, mogu pogoršati stanje.

Međutim, novo istraživanje je otkrilo da, iako su pranje i čišćenje zubnim koncem ključni za celokupno oralno zdravlje, nedostatak vitamina C, može biti osnovni uzrok krvarenja desni.

Uloga vitamina C u oralnom zdravlju

Autori studije su pregledali podatke iz 15 kliničkih ispitivanja iz šest zemalja, od 1.140 uglavnom zdravih učesnika.

Takođe, su analizirali podatke ankete o zdravlju i ishrani od 8.210 osoba u Sjedinjenim Državama koje su imale određeni stepen krvarenja, kao i krvarenja u oku.

Otkrili su da su učesnici sa niskim nivoom vitamina C u krvotoku, imali desni koje su krvarile pri nežnom sondiranju, sklonost krvarenju desni i veću stopu krvarenja u oku poznatu kao krvarenje mrežnjače.

Zanimljivo je da su autori studije otkrili da je povećanje unosa vitamina C kod učesnika sa niskim nivoom vitamina C u plazmi pomoglo zaustavljanju krvarenja desni i preokrenulo probleme sa krvarenjem povezanim sa očima.

14 simptoma NEDOSTATKA vitamina C

Rezultati studije su značajni, jer tendencija krvarenja desni i krvarenja mrežnjače može ukazivati na problem sa mikrovaskularnim sistemom.

Ovaj sistem obuhvata male krvne sudove u telu, uključujući mozak, srce i bubrege. Rezultati sugerišu da bi procena nivoa vitamina C u plazmi i otklanjanje nedostataka mogli da preokrenu probleme sa mikrokrvarenjem u celom telu.

Međutim, nalazi studije ne ukazuju na direktnu vezu između povećanja nivoa vitamina C i sprečavanja moždanog udara ili drugih stanja povezanih sa mikrovaskularnim sistemima.

Umesto toga, rezultati sugerišu da su trenutne dnevne preporuke vitamina C dizajnirane da štite od skorbuta i mogu biti neadekvatne za sprečavanje krvarenja desni i drugih srodnih mikrovaskularnih problema.

Evo kako da lečite OTEČENE DESNI dok nosite protezu

Podaci takođe ukazuju na to da iako je lečenje krvavih desni povećanim četkanjem zuba i čišćenjem koncem dobra praksa, ove radnje možda neće rešoiti koren problema.

Prethodna istraživanja takođe su se dotakla vitamina C i njegove veze sa desnima koje krvare.

Korejsko istraživanje je otkrilo da su učesnici studije koji su imali neadekvatan unos vitamina C imali 1,16 puta veću verovatnoću da imaju parodontitis od onih sa odgovarajućom konzumacijom vitamina C.