filteri close
Objavljeno: 06.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Chokniti Khongchum
300x600

Naučnici su svom prvom ljudskom pacijentu ubrizgali eksperimentalni virus koji je dizajniran da ubije rak u okviru kliničkog ispitivanja faze 1 koje su sproveli centar za borbu protiv raka i istraživački centar City of Hope u Los Andelesu i kompanija za imuno-onkologiju Imugena Limited sa sedištem u Australiji.

Nova terapija ima za cilj da aktivira imuni sistem tela protiv ćelija raka kod pacijenata sa čvrstim tumorima. Virus, poznat kao CF33-hNIS ili Vaksinija, je genetski modifikovan virus malih boginja koji je projektovan da selektivno inficira i ubije ćelije raka u uznapredovalim čvrstim tumorima ubrizgavanjem virusa direktno u tumor ili u obližnju venu.

Takođe, treba da pomogne imunom sistemu da lakše identifikuje ćelije raka u telu. Vakinia će biti testirana na ukupno 100 učesnika koji su prethodno prošli najmanje dve različite vrste lečenja tumora. 

Ova terapija se ranije pokazala efikasnom kod životinja. U ovoj fazi kliničkog ispitivanja, međutim, procenjivaće se samo bezbednost i doza lečenja, a ne i efikasnost. Da li tretman deluje ili ne, biće procenjeno u daljim fazama istraživanja.

Kako virus funkcioniše?

Pošto je Vaksinija onkolitički virus, on deluje tako što inficira i replicira unutar ćelija raka tumora. Jednom kada se onkolitički virus replicira, njegove čestice se mogu raspasti i efikasno ubiti ćelije koje je inficirao. Ovo uzrokuje da ćelije pucaju i oslobađaju čestice koje deluju kao antigeni, koje imuni sistem prepoznaje kao strane supstance. Ovaj odgovor zatim stimuliše imuni sistem da napadne i ubije ćelija raka u njegovoj blizini.

Savet onkologa: Ovako se može sprečiti trećina slučajeva raka

U početku, međutim, onkolitički virusi koriste proteine i receptore koje eksprimiraju ćelije raka da bi ih pronašle i ciljale. Zanimljivo je da iste karakteristike koje na kraju čine ćelije raka otpornim na hemoterapiju ili terapiju zračenjem zapravo povećavaju uspeh onkolitičkih virusa, kao što je CF33-hNIS. Međutim, pre nego što naučnici mogu da testiraju efikasnost Vaksinije, moraće da vide da li je eksperimentalni virus bezbedan i podnošljiv za pacijente sa rakom koji učestvuju u kliničkom ispitivanju.