filteri close
Objavljeno: 26.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Efekti mogu da traju godinama i decenijama

Na prvi pogled beznačajni problemi mogu imati dalekosežne efekte na život. Niko ne može garantovati da "nije ozbiljno". Mozak deluje kao upijačl dobrih i loših iskustava. Stari emotivni udarci mogu oblikovati osobu i godinama kasnije.

Ako ti udarci ostave posledice, onda ih nazivamo traumama.

Šta je trauma?

Ovo je emocionalni ishod bolnih ili nasilnih događaja, od saobraćajki do emocionalnog zlostavljanja. Terapeut Nataša Djuk objašnjava da trauma izaziva ozbiljan stres, psihički i fizički, dugi niz godina posle događaja.

„Emocionalni vampiri na poslu“- knjiga koja vam pomaže da se izborite sa šefovima i kolegama koji vas iscrpljuju

Djuk kaže, "Oporavak je moguć, ali ignorisanje simptoma može dovesti do komplikacija."

Delovi mozga pogođeni traumom

Trauma utiče na amigdalu i hipokampus. Amigdala kontrolise emocije i može postati hiperaktivna, uzrokujući strah i uznemirenost. Djuk objašnjava da amigdala deluje kao alarmni sistem.

Trauma kao deo života

Hipokampus je centar pamćenja i reaguje na kortizol. U trenucima sličnim traumi, borba između sećanja i sadašnjeg momenta se dešava. Djuk kaže, "Prvi korak ka izlečenju je prepoznati i imenovati osećaj."

Narcisoidno roditeljstvo: U kakve ljude izrastu ta deca?

Tipovi traume

Postoje "velike T" i "male t" traume. Velike T su retki i ekstremni događaji kao zemljotresi ili nasilje, dok su male t češće i suptilnije, kao razvod ili iznenadna selidba. Djuk objašnjava da čak i manje traume mogu ostaviti trajne ožiljke na psihu.

Traume, bez obzira na veličinu, imaju ozbiljan uticaj ali se mogu prevazići.