filteri close
Objavljeno: 01.05.2021. Image source: Pixabay/press
300x600

Izaziva veliku nelagodu, ali se može rešiti

O jednom od najčešćih problema dečjeg doba, noćnom mokrenju, malo se govori. Roditelji o njemu nerado pričaju i pokušavaju da ga reše unutar porodice.

Međutim, ističu stručnjaci, najvažnije je da se obrate lekaru na vreme. Neurološka zrelost deteta završava se oko treće godine i tada bi problemi trebalo da prestanu.

Ukoliko se noćno mokrenje nastavi i posle pete godine, i dešava češće od dva puta nedeljno, treba potražiti pomoć stručnjaka.

Prepoznajte na vreme da li vaša tinejdžerka srlja u anoreksiju

Glavni uzroci enureze kod zdrave dece jesu genetski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu ili smanjen kapacitet mokraćne bešike. Deca koja noću mokre, imaju i psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje koji predstavljaju posledicu, a ne uzrok noćnog mokrenja.

Glavni uzroci enureze kod zdrave dece jesu genetski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu ili smanjen kapacitet mokraćne bešike. Deca koja noću mokre, imaju i psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje koji predstavljaju posledicu, a ne uzrok noćnog mokrenja.

Kako da pravilno razgovarate sa decom o mentalnim bolestima?

"Dete nije krivo za ovaj problem, dete ne treba kažnjavati, to nije volja radnja, potrebno je u saradnji sa detetom rešavati ovaj problem", objašnjava Irena Korićanac, psiholog u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Ta deca se teško bude, a kod od njih se tokom noći pojačano stvara mokraća zbog poremećaja lučenja hormona hipofize.

Noćno mokrenje je na trećem mestu liste stresnih životnih događaja za dete, posle razvoda roditelja, ili gubitka člana porodice.

Deca koja imaju ovaj problem veoma često su uznemirena, stide se, osećaju se krivom i odbačenom, zbog čega i izbegavaju vršnjake. I razgovor i lek, to su rešenja za ovaj problem.

Kako da naterate vašeg mališana da prestane da gricka nokte?

"Lek koji može da se dobije na recept reguliše promet vode na nivou bubrežnih kanalića", navodi Vesna Stojanović, nefrolog na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Zbog toga što se o ovom problemu najčešće ćuti, a roditelji ga ne prijavljuju samoinicijativno lekaru, pedijatri i nefrolozi u Srbiji pokrenuće važnu inicijativu, da se uvede obavezni skrining na noćno mokrenje.

"Pedijatar bi trebalo da u okviru sistematskog pregleda postaviti to pitanje, što nije teško, i da se onda zakaže pregled u savetovalištu da se vidi koliko mogu da isprate dete. Govorim o uzrastu dece preko pet godina i koje je zrelo. Svi treba da pitaju i pričaju o tome kako bismo sprečili psihičke posledice koje ovo stanje može imati po decu", ističe Milinka Nikolić, načelnik Pedijatrije DZ "Rakovica".

Tetka je važan deo života svakog deteta, evo i zašto

Noćno mokrenje jedan je od najčešćih problema dečjeg doba, u uzrastu do pet godina svako peto dete ima poremećaj pražnjenja bešike. Pre polaska u školu svako deseto dete noću mokri, a procenjuje se da u Srbiji taj problem ima oko 150.000 dece.

Izvor: Medik, RTS