filteri close
Objavljeno: 26.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/HolgersFotografie
300x600

Grickanje noktiju jedna je od onih navika koju mališani ponekad razviju. 

To može biti neugledno ali i problematično za njihovo zdravlje. Poput navike sisanja palca, s vremenom obično prolazi samo od sebe.

Ali šta ako ne prestaje? Svi verovatno znamo ljude naših godina koji, takođe, grickaju nokte. Evo nekoliko saveta za rano uklanjanje ove navike.

Zašto moje dete gricka nokte?

Procenjuje se da 30 do 60 % dece i tinejdžera gricka nokte, tako da vaše dete nije samo. Evo šta to uzrokuje.

Neka istraživanja pokazuju da grickanje noktiju može imati genetske faktore. Takođe, vaše dete može gristi nokte zbog pažnje (mada negativne) koju privuku kada insistirate da prestanu.

Kako se izboriti sa zanokticama?

Međutim, većina stručnjaka grickanje noktiju veže za naviku - ponavljano ponašanje koje vaše dete nije ni svesno. Navike se razvijaju iz tri glavna razloga:

• Dosada. Dete može početi da gricka nokte jer se nema ništa drugo da radi i da se zabavlja.
• Olakšanje. Grickanje noktiju može biti odgovor na stres. (Otprilike poput posezanja za čokoladom.)
• Opuštanje. Neka deca sisaju palčeve kako bi im mogla da zaspe, dok druga grizu nokte.

Da li da se brinem?

Često se navike jednostavno istroše i nestanu. Tako da obično nema potrebe za brigom.

Što se tiče opasnosti od samog grizenja noktiju, one definitivno vrede odbacivanja ove navike. Grizenje noktiju može ne samo da izazove sitne smetnje na noktima, a može dovesti i do infekcija i problema sa zubima.

7 strategija za sprečavanje  mališana da grickaju nokte

Prestanak bilo koje navike zahteva pozamašnu dozu samokontrole. Kada imate posla sa mališanom koji grize nokte, biće vam potrebna dvostruka količina samokontrole - vaše plus njihove. Evo sedam strategija za pomoć.

1. Uverite se da je vaše dete svesno navike

Vaše dete ne može zaustaviti naviku ako ne zna da to radi. Pored toga, treba ih motivisati da žele da prestanu da grizu nokte.

Šta nokti govore o vašem zdravlju?

Prvi korak je osigurati da ste tim. Pomozite detetu da shvati da je grickanje noktiju navika koju vredi prestati, posebno jer može izazvati infekcije i probleme sa zubima. Takođe možete razgovarati o higijeni i dodirivanju stvari prstima koji su vam bili u ustima.

2. Kratko isecite detetu nokte

Vaše dete ne može da grize ono što nema, zato redovno secite nokte. Ovo takođe osigurava da bakterije i prljavština uhvaćeni ispod noktiju ne uđu u sistem vašeg mališana.

3. Izaberite tajnu šifru

To će ga možda učiniti zabavnim i čak, pa, sasvim zavereničkim za vaše dete.

Umesto da kažete detetu da prestane da grize nokte, odaberite tajnu šifru kojom ga možete podsetiti da prestane. Opcije uključuju određenu reč koju izgovorite, dodir po ramenu ili zvižduk.

4. Predložite zamensku aktivnost

Pomozite detetu da se zaokupi drugim stvarima. Ponudite im gumene kuglice, plastelin ili čak komad meke tkanine za držanje. Ovo može posebno funkcionisati ako grizu nokte zbog stresa ili anksioznosti.

5. Koristite sistem nagrađivanja

Ponudite detetu malu nagradu ili stavite zvezdu na grafikon nalepnica za svaki dan kada ne gricka nokte. Na kraju nedelje mogu da biraju nagradu. (Za malu decu ovo ne treba da bude veliko. U stvari, nalepnica - ili, ako su zainteresovani, zabavna sesija slikanja noktiju - može biti dovoljna nagrada.)

6. Promenite zabavne aktivnosti da bi smanjili dosadu

Ako vam mališan gricka nokte iz česte dosade, predložite nove aktivnosti. Novu bojanku, blok  za crtanje, gluma, itd - sve ovo služi dvostrukoj svrsi podsticanja kreativnosti i ostavljanja malo prostora za grickanje noktiju.

Nokti su vam slabi, lome se i ne rastu? Evo kako da rešite problem!

Iako ne biste trebali da se osećate krivim za podsticanje samostalne igre, dete takođe možete da odvratite od navike tako što ćete ga odvesti u park, zajedno raditi na slagalici ili zajedno kuvati ili peći.

7. Nanesite lak za nokte koji sprečava grickanje

Ovo je možda krajnja opcija. I pre nego što upotrebite ovo, uverite se da vaše dete zna šta to znači.

Pekući ukus uklanja uzbuđenje pri grickanju noktiju i čini vaše dete svesnijom te navike. Minus je taj što vaše dete okusi lak za nokte čak i kada stavlja ruke u usta iz drugih razloga - poput jedenja hrane prstima.

Šta da izbegavate da kažete svom mališanu?

U lošim danima kada se čini da vaše dete neprestano grize nokte, možda ćete doći u iskušenje da učinite nešto što bi moglo sve pogoršati.

Beskrajne opomene, duga predavanja, vika i kazne neće podstaći vaše dete da prestane da grize nokte. U stvari, negativna pažnja može samo učiniti vaše dete odlučnijim da vam pokaže ko je šef tih noktiju.

Između 2. i 3. godine vaše dete je u fazi razvoja autonomije nasuprot sramoti ili sumnji. U ovoj fazi vaše dete radi na nezavisnosti. Mališani kojima se ne pruža prilika da se ponašaju nezavisno u skladu sa uzrastom mogu da počnu sumnjati u svoje sposobnosti, a to može dovesti do niskog samopoštovanja i osećaja srama.

Kada bi grickanje noktiju moglo biti nešto više?

Ponekad grickanje noktiju može negativno uticati na društvene odnose vašeg deteta ili ometati njegovo svakodnevno funkcionisanje. Primetićete da se ovo dešava ako se vaše dete požali da ga druga deca zadirkuju zbog izgriženih noktiju.

Grickanje noktiju takođe može imati fizičke posledice. To može dovesti do bolnih uraslih noktiju ili infekcija noktiju izazvanih bakterijama koje su ušle u oštećenu kožu oko nokta.

Retko hronično grickanje noktiju (obično kod adolescenta) može oštetiti nokte i zube. Ovo se naziva onihofagija. Ona se može lečiti oralnim uređajima koji pomažu u odbijanju od te navike.

Mališan koji svom repertoaru doda i navike (uvrtanja kose, sisanje palca, kopanja nosa) možda ukazuje na to da su zabrinuti zbog nečega. Provodeći jedan na jedan vreme sa detetom, izgradićete čvrst odnos roditelja i deteta koji će mu pomoći da podeli šta se dešava u njihovom svetu.

Iako će vaše dete na kraju prerasti naviku grickanja noktiju, možete pokušati da mu pomognete da prestane na vreme. To podrazumeva dobru komunikaciju, pozitivan podstrek i strpljenje – za oboje.

Ako ste zabrinuti kako navika vašeg deteta utiče na njihovo zdravlje ili socijalne odnose, razgovarajte sa njihovim pedijatrom.