filteri close
Objavljeno: 06.05.2024. Image source: Unsplash
300x600

Opet dozvoljavamo da nam se nepotrebno vraćaju bolesti koje je lako iskoreniti

U Republici Srbiji, tokom 2023. godine, sprovedena je vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele upotrebom MMR vakcine. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", obuhvat vakcinacijom u drugoj godini života iznosio je 84,5%. 

Epidemiolog Zoran Radovanović ukazuje  za N1 na to da ovaj procenat nije dovoljan za sprečavanje epidemije, jer je za kolektivni imunitet potreban obuhvat od preko 95%.

Analizom podataka po okruzima, uočava se da je obuhvat od 95% postignut samo u Severnobantskom okrugu. Više od 90% obuhvata zabeleženo je u pet okruga: Pčinjskom, Šumadijskom, Moravičkom, Sremskom i Zlatiborskom. 

U poređenju sa 2022. godinom, kada je obuhvat bio 81,3%, zabeležen je blagi porast, ali i dalje nedovoljan za efikasnu zaštitu populacije.

Kako razlikovati varičele(ovčije boginje) i morbile(male boginje)?

U 2023. godini registrovano je 50 slučajeva morbila, sa značajnim udelom nevakcinisanih osoba, koji čine 94% slučajeva. Dr Radovanović naglašava da su razlike u obuhvatu između opština velike, te da je potrebno postići obuhvat od 95% ili više kako bi se sprečilo širenje malih boginja, koje su izuzetno zarazne.

MMR vakcina, koja se primenjuje već više od pola veka, štiti od ovih bolesti i daje se u dve doze - u drugoj i sedmoj godini života. Simptomi malih boginja uključuju visoku temperaturu, ospu, konjuktivitis, bolove u grlu i malaksalost, dok su komplikacije poput upale pluća i encefalitisa ozbiljne i mogu biti smrtonosne.

Otpor prema vakcinaciji i odlaganje vakcinacije od strane pedijatara na zahtev roditelja predstavljaju problem u postizanju većeg obuhvata. Dr Radovanović ističe da je neophodno da država poštuje sopstvene propise i pruži podršku pedijatrima u sprovođenju vakcinacije.

Kako smo ovo dozvolili sebi? Veliki kašalj se vratio u velikom obimu

Podseća se da su male boginje i zauške nekada bile bolesti koje su deca obavezno preležala, ali zahvaljujući vakcinaciji, to više nije slučaj. Međutim, zbog otpora vakcinaciji, bolest nije iskorenjena, iako postoji efikasna vakcina i globalni program iskorenjivanja malih boginja.

Od početka 2024. godine do 21. aprila, u Srbiji je registrovano 63 slučaja morbila. Tokom epidemije 2017. i 2018. godine, zabeleženo je oko 5.800 slučajeva, sa velikim brojem nevakcinisanih ili nepotpuno vakcinisanih osoba. Pandemija COVID-19 doprinela je najnižem obuhvatu MMR vakcinacijom u poslednjih 20 godina u Srbiji.

Ovaj izveštaj naglašava važnost vakcinacije i potrebu za povećanjem obuhvata kako bi se zaštitilo stanovništvo i sprečile epidemije.

Izvor: N1