
Neobični začini koji mogu poboljšati zdravlje (a da nisu kurkuma i đumbir)
Manje poznati dodaci jelima koji u sebi kriju iznenađujuće koristi za telo i um
Kurkuma i đumbir su već osvojili kuhinje širom sveta, ali postoje i drugi začini, daleko manje popularni, koji imaju snažno dejstvo na zdravlje. Neki od njih tiho sede na policama, koriste se retko i u malim količinama, ali u sebi nose pravu koncentraciju korisnih svojstava.
Jedan od njih je sumak. Ovaj tamnocrveni začin blago kiselkastog ukusa koristi se najviše u bliskoistočnoj kuhinji. Istraživanja pokazuju da ima snažno antioksidativno dejstvo, pomaže u regulaciji šećera u krvi i deluje protivupalno. Dodaje se u jela poput salata, marinada i pečenog povrća, a daje svežinu i osveženje.
Asafoetida, poznata i kao hing, koristi se u indijskoj kuhinji i ima vrlo intenzivan miris. U malim količinama poboljšava varenje, smanjuje nadimanje i pomaže u slučaju grčeva. Posebno je korisna kod jela od mahunarki, koja znaju da izazovu nelagodnost u stomaku.
Moć biljaka i začina u vašoj kuhinji - ove četiri bi trebalo da jedete sveže
Čubar je začin koji se često zaboravlja, iako se koristi i u našim krajevima. Osim što daje prijatan, blago opor ukus pasulju i kupusu, poznat je i po tome što olakšava varenje i sprečava nadimanje. Sadrži etarska ulja koja deluju antibakterijski i smiruju stomak.
Zira, odnosno kumin, nije isto što i kim. Njegov topliji, orašasti ukus često se koristi u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Osim što poboljšava ukus jela, poznat je po tome što stimuliše probavu, može da ublaži grčeve i pomaže kod niskog krvnog pritiska. Pritom, bogat je gvožđem i korisnim biljnim jedinjenjima.
Ljubitelji slatkastih ukusa mogu da probaju tonku, začin koji podseća na vanilu, badem i cimet u isto vreme. Iako se koristi vrlo umereno, zbog visoke koncentracije kumarina, u malim količinama može da pruži snažno antioksidativno dejstvo i doprinese opuštanju.
Ova biljka je moćan čistač organizma, čisti organizam od masne hrane i odlično utiče na bubrege
Ovi začini nisu čarobni lekovi, ali jesu mala podrška organizmu. Njihova moć je u svakodnevnoj upotrebi, u malim dozama i u kombinaciji sa raznovrsnom ishranom. Uvođenjem neobičnih ukusa ne unosimo samo nove mirise i boje u tanjir, već i benefite koje nauka sve više potvrđuje.