Moć biljaka i začina u vašoj kuhinji - ove četiri bi trebalo da jedete sveže
Od kulinarskih čarolija do zdravstvenih benefita, otkrijte kako biljke i začini mogu transformisati vaše obroke i poboljšati zdravlje
Biljke i začini su važan deo svakodnevne ishrane. Dodaju ukus bez potrebe za dodatkom soli, obogaćuju jela živopisnim bojama i pružaju raznovrsnost obrocima. Njihova upotreba naročito raste tokom leta kada su sveže biljke dostupne, bilo da se gaje u baštama ili kupuju na pijacama.
Prednosti biljaka i začina prevazilaze njihovu kulinarsku ulogu. Bogati su zaštitnim fitohemikalijama, posebno polifenolima, koji mogu doprineti očuvanju zdravlja, iako je njihova uloga u prevenciji hroničnih bolesti još uvek nejasna.
Postoji mnogo dokaza da biljke i začini imaju antioksidativna, antiinflamatorna, antikancerogena svojstva, kao i sposobnost snižavanja nivoa šećera i holesterola u krvi. Neki od njih mogu imati i povoljan uticaj na kogniciju i raspoloženje.
Na koje sve načine možete da pripremite BATAT?
Sveže naspram suvih biljaka i začina
Začini poput crnog bibera, kardamoma, cimeta i đumbira potiču od aromatičnih delova biljaka, uključujući koren, rizome, stabljike, koru i semenke. S druge strane, biljke kao što su bosiljak, ruzmarin, mirođija i origano potiču od zelenih, lisnatih delova biljaka.
I suve i sveže biljke i začini predstavljaju odlične izvore fitohemikalija. Suve verzije imaju koncentrisanije ukuse, pa je potrebno koristiti manje – jedna kašičica suvih biljaka zamenjuje jednu kašiku svežih. Međutim, bioaktivni sastojci u suvim biljkama i začinima se s vremenom razgrađuju. Ako im je boja izbledela i ne ispuštaju aromu kada se lagano zdrobe u ruci, vreme je da se zamene.
Suve biljke traju do tri godine, dok začini traju od dve do četiri godine. Najbolje ih je čuvati u hermetički zatvorenim posudama, daleko od svetlosti i toplote.
Začinske mešavine
Začinske mešavine su praktičan način da se jelima doda mnogo ukusa. Mogu se pripremati kod kuće ili kupovati gotove varijante. Na primer, tandoori, ras el hanout i garam masala su začinske mešavine koje se koriste za začinjavanje lososa i piletine pre pečenja ili grilovanja.
Za'atar je još jedna mešavina začina koja se koristi kao ukusan premaz za grilovanu piletinu i meso. Takođe se posipa preko pečenog povrća ili se meša sa maslinovim uljem za prelivanje svežih salata od paradajza. Preporučuje se biranje začinskih mešavina sa malo ili bez dodatka soli. Problem sa njom je što je obično nema u velikim marketima, nego vam trebaju prodavnice zdrave hrane ili specijalizovane radnje.
Koje začinske biljke možemo da gajimo kod kuće?
Četiri sveže biljke koje treba koristiti ovog leta
Bez obzira da li ih sami gajite ili ih kupujete na pijaci, sledeće četiri biljke bi trebalo uključiti u ishranu ovog leta (i dalje). Ali ne zaustavljajte se ovde; koristite i druge ukusne biljke kako biste obogatili ukus i nutritivnu vrednost vaših obroka.
Ruzmarin
Ruzmarin je biljka sa zemljanim ukusom koja ima snažne antioksidativne i antiinflamatorne efekte. Studije sugerišu da karakterističan drvenasti miris ruzmarina može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Svež ruzmarin se može dodati marinadama za grilovanu piletinu i meso, povrću pre pečenja, kao i umacima dok se krčkaju.
Korijander (cilantro)
Ova lisnata biljka dodaje vitamin K i kalijum obrocima, uz beta-karoten i kvercetin, flavonoid za koji se smatra da štiti zdravlje mozga. Korijander se može dodavati salsama, guacamoleu, supama, kao i koristiti kao preliv za takose. Seckani korijander se može dodati dresinzima sa citrusnim notama ili se može napraviti maslac od korijandera i limete za premazivanje grilovanog kukuruza.
Oprez! I začini imaju rok trajanja!
Nana
Pored antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava, ova aromatična biljka ima i antimikrobna dejstva. Nana obezbeđuje vitamin A, kalcijum i folat. Može se dodavati zelenim salatama, voćnim salatama, kao i kuvano povrće. Nana se odlično slaže sa lubenicom i feta sirom.
Mirođija
Mirođija ima osvežavajući ukus i sadrži fitohemikalije sa antibakterijskim, diuretičkim i antioksidativnim efektima. Može se koristiti za pripremu tzatzikija, salata od krompira, testenina, piletine, krastavaca, kao i za premazivanje grilovanog lososa i povrća.