filteri close
Objavljeno: 21.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/maxmann
300x600

Verovatno ste pomislili da je komplikovano, ipak su ljudi koji kuvaju u tv emisijama majstori kuhinje, ali naprotiv, uzgajanje začinskih biljaka kod kuće je veoma jednostavno!

A pritom je i vrlo kreativno i učiniće da budete ponosni na svoje umeće. 

Gajenjem začinskih biljaka ne dobijate samo začine i čaj, već i divne, mirišljave biljke koje će biti vaši saborci u borbi protiv insekata.  

Ali da počnemo redom.

Kupite lepe, male saksije. Ili još bolje, upotrebite stare šerpice, konzerve ili limene kutije od keksića, reciklirajte kad god možete, već smo poprilično zatrpali planetu otpacima.

Za šta god da se odlučite, probušite na dnu (konzerve koja vam je ostala od graška naprimer ☺ ) tri-četiri rupice kroz koje će oticati suvišna voda kad budete zalivali vaše biljke.

Kupite zemlju i humus za cveće, seme biljaka ili gotove sadnice.

Ako se odlučite da biljke gajite iz semena, postupite po uputstvu proizvođača, ali ako ste početnici, preporučujemo da kupite gotove sadnice.

Do maja, kad bi trebalo biljke izneti na terasu, postavite saksije pored prozora, obezbedite im dovoljno svetlosti i provetrenu prostoriju ali nikako ne bi trebalo da stoje na promaji.

Zalivajte ih kad se zemlja malo osuši, učinite to ujutro odstajalom vodom iz česme. Polako sipajte vodu dok ne počne da curi kroz rupice koje ste probušili na dnu posude. Naravno, let će biti potrebno da to radite češće nego zimi.

Kad biljke počnu da rastu, svake četiri nedelje ih prehranite tečnom prehranom koju možete da kupite u skoro svakoj cvećari ili granulama koje se ubacuju u zemlju jednom u dva meseca.

Začinske biljke koje ste sami uzgojili, možete da koristite sveže, za kuvanje, možete da ga osušite tako što ćete ga iscepkati i umotati u gazu, i sušiti dva dana, na  mestu koje nije pod direktnim sunčevim svetlom, a možete i da ga stavite u posudu za led, prelijete maslinovim uljem i zamrznete i tako sačuvate za zimu.

Ovi začini su obavezni u vašoj ishrani ukoliko želite da smršate

 Bosiljak je jednogodišnja biljka koja raste do 50 cm.

Sadi se u martu i aprilu a koriste se njegovi nadzemni delovi i možete da ih konzumirate  od maja do avgusta. Upotrebite ga kad se zaželite mirisa i ukusa mediterana. 

Zalivajte ga redovno i održavajte zemlju blago vlažnom. 

 Nana se sadi u martu. Otkinite pelcer, stavite ga u vodu par dana da pusti žilice pa ga posadite u zemlju. Nana ne voli direktnu svetlost i potrebno je obilno zalivati. Možete da je koristite kao začin pri kuvanju, ali i da pravite čaj, koktele i sokove. Berite je pre cvetanja u julu i avgustu, neposredno pred korišćenje.

 Majčina dušica se seje u proleće, cveta na leto, i prilikom cvetanja je treba orezivati kako bi se širila. Upotrebljava se list i cvet jer se u njima nalaze lekoviti sastojci. Prija joj svetlo ali uspeva i na senovitim mestima, nije je potrebno mnogo zalivati.

 Vlašac je jednostavan za gajenje u kući. Ne voli direktnu sunčevu svetlost. 

Izgleda kao trava a u stvari je jedna vrsta luka. Secite ga za konzumiranje tek kad dostigne visinu od 20 cm, tako što isečete lišće do nivoa zemlje.

 Origano je jedna od najomiljenijih i najčešće gajenih začinskih biljaka. Voli sunce, rastresitu zemlju i potrebno ga je periodično zalivati. U ishrani se koriste listovi, i seku se kad biljka naraste do visine oko 10 cm. 

Oprez! I začini imaju rok trajanja!