filteri close
Objavljeno: 22.06.2024. Image source: Pexels
300x600

Ova tri bi trebalo uzimati s oprezom i uz lekarsku konsultaciju, čak i ako mislite da su vam potrebni

Mnogi ljudi olako posežu za suplementima kako bi poboljšali zdravlje i imunitet. Nije to uvek korisno, ali je retko kada štetno.

Ipak, lekari i naučnici upozoravaju na potrebu opreznog pristupa, jer neki suplementi mogu biti štetni po zdravlje i ne samo to, nego i ostaviti ozbiljne posledice na organizam.

Znate li koji suplement ne treba da unosite ujutru?

Posebno su tri suplementa izdvojena kao potencijalno opasna za mozak kada se uzimaju bez lekarskog nadzora: gvožđe, bakar i mangan, navodi Danas.

Gvožđe

Suplemente gvožđa treba uzimati isključivo ako rezultati krvnog testa potvrde nedostatak. Gvožđe je esencijalni mineral koji je ključan za prenos kiseonika, normalno funkcionisanje mišića i energetske procese u ćelijama. Ipak, u visokim koncentracijama, gvožđe može biti toksično i izazvati gubitak pamćenja i ubrzati proces starenja.

Na primer, osobe sa stanjima kao što je hemohromatoza, gde telo apsorbuje previše gvožđa, treba da izbegavaju dodatni unos ovog minerala.

Bakar

Bakar je mineral koji se često nalazi u multivitaminima, ali povećana koncentracija bakra u telu može biti štetna. Visok nivo bakra može povećati slobodne radikale, što izaziva oksidativni stres i oštećenje mozga.

Da bi se održala ravnoteža, važno je uzimati cink kao dodatak ili kroz hranu bogatu ovim mineralom, jer cink može pomoći u neutralizaciji štetnih efekata slobodnih radikala izazvanih viškom bakra.

Mangan

Mangan je neophodan za naš organizam, ali samo u količinama koje propisuje lekar. U povećanim koncentracijama, mangan može izazvati teške neurološke probleme, uključujući simptome slične Parkinsonovoj bolesti. Visok nivo mangana može dovesti do drhtanja tela i drugih neuroloških simptoma.

Recimo, rudari koji su izloženi visokim koncentracijama mangana često razvijaju ove simptome. Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje, gornja granica za unos mangana je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe.

Da li je KOLAGEN kao suplement zaista toliko neophodan našem organizmu?

Iako suplementi mogu biti korisni za poboljšanje zdravlja, njihova upotreba treba biti pažljivo kontrolisana i praćena od strane zdravstvenih stručnjaka kako bi se izbegle potencijalno ozbiljne posledice po zdravlje, naročito po mozak.