filteri close
Objavljeno: 19.01.2023. Image source: Foto: Pexels/Kampus Production
300x600

Rame je napokretljivi ali i prilično nestabilan zglob u našem telu.

Rame nam omogućava da pomeramo ruku nagore da dohvatite nešto, ili da ispružimo ruku u stranu. Takođe se rotira dok plivamo ili igramo tenis. 

Rame se sastoji od tri kosti: lopatice, gornjeg dela nadlaktice i ključne kosti, dok je čitav rameni zglob okružen zglobnom kapsulom ispunjenom tečnošću koja podmazuje zglom i čini ga funkcionalnim. Zidove kapsule čine ligamenti, koji zajedno sa kapsulom stabilizuju rame.

Vežbanje vas može osloboditi bola u ramenima

Nestabilnost ramena nastaje kada se zglobna kapsula, ligamenti ili meko tkivo istegnu, iskidaju ili odvoje. Možete imati subluksaciju, što je brzo i delimično odvajanje ramenog zgloba, ili dislokaciju, kada se rame zaglavi van svog mesta. Kada kost ruke isklizne iz glenoida, možda biste mogli pokidati deo hrskavice ili mišića rotatorne manžetne. 

Možda imate nestabilnost ramena ako osećate bol u ramenu ili ako osećate da klizi iz ležišta. Takođe možete imati ograničen opseg pokreta ili otok u tom području.

Neki uzroci nestabilnosti ramena

Najčešći uzrok nestabilnosti ramena je specifična trauma kao što je sudar ili sportska povreda. Starost i posao koji zahteva ručni rad mogu opteretiti rame i izazvati nestabilnost. Rame može postati nestabilno i ako imate labave ligamente. Ovo se može dogoditi prirodno ili ako se bavite sportom koji ima pokrete koji se ponavljaju kao što su plivanje, tenis ili odbojka. 

Povreda rotatorne manžetne ramena: Smanjena pokretljivost uz uvećan bol

Ako mislite da imate nestabilnost ramena, lekar može da vam prepiše fizikalnu terapiju i predloži da ograničite ili prilagodite svoje trenutne aktivnosti. Iako je rame podložno povredama usled velike pokretljivosti, većinu problema rešava fizikalna terapija potpomognuta blokadama ramena ako to intenzitet bola zahteva.

U slučaju da fizikalna terapija ne može da reši problem, pristupa se hiruškim metodama lečenja. Ako ne lečite nestabilnost ramena na vreme, drugi delovi ramena mogu se oštetiti. To sve na kraju može dovesti do artritisa.