filteri close
Objavljeno: 24.02.2024. Image source: Pexels
300x600

Nismo ni blizu rešenja, ali je definitivno ovo korak u dobrom smeru

Naučnici su napravili veštačke testise u laboratoriji, što bi moglo značajno da pomogne u lečenju muške neplodnosti.

Iako ovi veštački testisi još uvek ne proizvode spermu, dele mnoge strukturne i genetske karakteristike sa prirodnim testisima. Ovo otkriće omogućava istraživanje problema sa plodnošću kod muškaraca i potencijalno lečenje proizvodnjom veštačke sperme.

Istraživači, predvođeni dr Nitzan Gonen, imaju za cilj da iz ljudskih matičnih ćelija izrastu testise nalik ljudskim kako bi pomogli u lečenju razvojnih seksualnih poremećaja i neplodnosti.

"Klinike za plodnost mogu da identifikuju neke od problema koji uzrokuju mušku neplodnost – nizak broj spermatozoida ili abnormalnu strukturu, ali mi ne razumemo u potpunosti šta to uzrokuje, koje mutacije u genomu dovode do stanja ili šta je pošlo naopako u radu testisa. Sada će te predmete biti moguće učiti u sastavu modela koji smo", rekla je Gonen.

Biolozi su već proizveli organoide – trodimenzionalne minijaturne verzije nezrelih organa, nalik mozgu, bubrezima i crevima, od matičnih ćelija. Organoidi koje je formirao Gonenov tim uzgajani su iz nezrelih ćelija testisa neonatalnih miševa. Nakon osam ili više nedelja, organoidi testisa pokazali su znakove da ulaze u mejozu, fazu u životnom ciklusu testisa kada proizvode spermatozoide.

Istraživanje, objavljeno u Međunarodnom časopisu za biološke nauke, pokazalo je da organoidi testisa sadrže esencijalne strukture za normalnu funkciju testisa: tubule, germanske ćelije i Sertolijeve ćelije.

Veštački testisi miša dobro su funkcionisali devet nedelja, što je, u teoriji, dovoljno vremena da se sperma miša stvori i oslobodi. Ovaj proces traje oko 34,5 dana.

Veštački testisi mogu se koristiti i za proučavanje uticaja različitih toksina na funkciju testisa, što je posebno relevantno s obzirom na povećanu zabrinutost zbog uticaja ekoloških zagađivača na mušku plodnost.

Ova tehnika bi u budućnosti mogla pomoći i onima koji su kao deca imali rak da imaju svoju decu, ukoliko ih hemoterapija učini neplodnim.

Naučnici sada rade na tome da utvrde mogu li ovi organoidi stvarno proizvesti spermatozoide i polne hormone poput testosterona, kao i da li je moguće razviti slične veštačke testise iz biopsija uzetih od dečaka pre puberteta koji treba da prođu kroz hemoterapiju.

Ovo otkriće otvara nova vrata u razumevanju i lečenju muške neplodnosti, nudeći nadu mnogim parovima koji se suočavaju sa ovim izazovom.