filteri close
Objavljeno: 02.02.2021. Image source: Medik
300x600

Kažu da je moguće, ali postoje uslovi, naravno

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 1.903 slučajeva korona virusa, nažalost, preminulo je još 18 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 139.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 12.191 osoba.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 4.056 osoba.

"Virus je sada endemski, širi se populacijom suviše da bi bio elimisan potpuno. Zadnjih par procenata koji uspeju da se provuku, kada svi ostali dobiju vakcinu ili preleže bolest, možda će uspeti da bolest izbegnu dugoročno, ali ogromnna većina, 95 odsto stanovništva će pre ili kasnije morati ili da se vakciniše ili da preleži bolest", rekao je molekularni biolog iz San Dijega Miloš Babić.

Svi se nadamo "normalnom letu", a dr Srđa Janković kaže da je ono moguće ako se fokusiramo na mere zaštite koje sami možemo primeniti.

"To jeste mogućnost, ali je teško predviđati jer činilaca ima mnogo, a mi bi trebalo da se posvetimo činiocima koji zavise od nas samih", rekao je on.

Dr Tanja Jovanović ukazuje i da je zbog novog soja važno da nosimo maske, kao i da je za sada dokazano da se aktuelni testovi za koronu mogu koristiti i za dokazivanje britanske varijante virusa.

"Dokazano je da mutacija koja se dogodila povećava transmisabilnost, sposobnost i brzinu prenošenja, nema dokaza da povećava težinu bolesti ali ima nagoveštaja. Ono što je tipično, to je da iznenađuje, posle celog ovog perioda pojavljuje se opet u nekim bolnicama i naglo se širi. E, to je ono što moramo da kontrolišemo, mi svi sada očekujemo da virus počne da pada, a on se zapravo u zemljama zapadne Evrope širi sve više", rekao je dr Predrag Kon.