filteri close
Objavljeno: 18.01.2021. Image source: Medik
300x600

Ljudi i dalje umiru, iz stručnog štaba kažu da nije vreme za ublažavanje mera

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.578 novozaraženih od 9.040 testiranih, a nažalost još 21 osoba je preminula.

Na respiratorima se trenutno nalaze 182 pacijenta. U bolnicama širom zemlje je 5.214 kovid pacijenata, a procenat smrtnosti je 1,01 odsto.

Srbiji je do sada ukupno registrovan 374.111 zaraženi koronom, a broj preminulih je 3.771.

Do 18. januara u 15 časova testiran je 2.485.591 uzorak.

Član Kriznog štaba i imunolog Srđa Janković poručio je za RTS da uprkos boljoj epidemiološkoj situaciji uopšte nije trenutak da pričamo o ublažavanju mera.

"Naravno da epidemiolozi i ja kao imunolog nećemo zagovarati popuštanje mera na sednici Kriznog štaba. Ovo je tek početak poboljšanja, još uvek je potencija da se epidemija rasplamsa značajan. Bolnice se još uvek nisu ispraznile i još uvek imamo dnevno veliki broj preminulih", rekao je Janković i istakao da se uvek pred sednicu spekuliše da li će neka mera biti doneta, ali trenutno je najvažnije da se isprati situacija do kraja i nastavi povoljan trend.

"Bitno je da poštujemo mere koje su na snazi, mere su teške za privredu, ali ljudski životi su najznačajniji. Nama je cilj kao lekarima da brinemo isključivo o zdravlju, ali to ne znači da ne uvažavamo da postoji i drugi legitiman način razmišljanja", kazao je Janković.

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa sastaće se ponovo u utorak, 19. januara u Palati Srbija, a na sednici će članovi najpre oceniti postojeću epidemiološku situaciju.