filteri close
Objavljeno: 19.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Elina Fairytale
300x600

Normalni nivoi anksioznosti zbog ulaska u novu vezu su jedno, ali kada vas obuzme sumnje u vezi sa partnerom ili vašom vezom, to može biti partnerski opsesivno-kompulzivni poremećaj. 

Ovaj OKP poremećaj može dovesti do značajnog emocionalnog stresa i narušiti kvalitet odnosa. U ovom članku, istražujemo simptome partnerskog OKP-a i pružamo uvid u najefikasnije terapijske pristupe za njegovo prevazilaženje.

Partnerski opsesivno-kompulzivni poremećaj nastaje kada osoba ima nametljive i neželjene misli, strahove i sumnje u vezi sa svojim odnosima. Osobe koje pate od ovog poremećaja često su opsednute brigama kao što su da li je njihov partner prava osoba za njih, šta partner oseća prema njima ili da li je njihova veza "suđena". Ove nametljive misli mogu izazvati konstantan emocionalni stres i dovesti do narušavanja ponašanja u odnosima.

Simptomi partnerskog OKP-a mogu se manifestovati kroz preteranu sumnju u privlačnost partnera, stalno upoređivanje sa drugima, i nametljive misli o karakteristikama partnera ili prošlim vezama. Osobe sa ovim poremećajem često preispituju svoje osećaje i strahuju da će biti povređene. Ponekad mogu čak i prekinuti vezu iz straha da ta veza nije "suđena".

Kako prepoznati opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) i zašto je važno potražiti pomoć?

Suočavanje sa partnerskim OKP-om zahteva multidisciplinarni pristup. Kognitivno-bihevioralna terapija pokazuje se kao najefikasniji pristup u prevazilaženju ovog poremećaja. Ova terapija uključuje rad na modifikaciji misaonih procesa kako bi se racionalizovali iracionalni strahovi i sumnje, kao i prevazilaženje kompulzivnih ponašanja koja proizlaze iz tih misli. Osim terapije, bliske osobe i partner osobe koja ima partnerski OKP poremećaj imaju važnu ulogu u podršci i razumevanju.

Važno je da osobe koje se suočavaju sa partnerskim OKP-om potraže stručnu pomoć kako bi se adekvatno dijagnostikovao i lečio ovaj poremećaj. Razumevanje simptoma i terapijskih pristupa može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju kvaliteta odnosa.