filteri close
Objavljeno: 13.06.2020. Image source: stevepb/Pixabay
300x600

Ove navike povećavaju rizik od smrti

Nesanicu i anksioznost trebalo bi "rasterivati", savetuju stručnjaci, na sve druge načine pre posezanja za medicinskim preparatima, jer korišćenje tih lekova rizik od smrti povećava čak 36 odsto.

Naučnici kanadskog Univerziteta "Laval", analizom podataka više od 14.000 ispitanika, došli su do zaključka da osobe koje redovno uzimaju lekove protiv nesanice ili anksioznosti imaju povećani rizik od smrti.

Učesnici velikog nacionalnog ispitivanja o zdravlju građana koje je sprovodeno u Kanadi, bili su uzrasta od 18 do 102 godine, a svake dve godine u razdoblju od 1994. do 2007. odgovarali su na brojna pitanja u vezi sa zdravljem i navikama.

Loš san ozbiljno utiče na rad srca

Rezultati istraživanja pokazali su da su ljudi koji su uzimali lekove protiv nesanice ili anksioznost najmanje jednom mesečno pre ispitivanja imali stopu smrtnosti 15,7 odsto, dok je kod onih koji nisu uzimali te lekove ista stopa bila 10,5 odsto.

Naučnici, koji su uzeli u obzir mnoge faktore poput opšteg psihičkog stanja, pušenja, konzumiranja alkohola i nivoa fizičke aktivnosti, zaključili su da korišćenje tableta za spavanje ili lekove za smirivanje anksioznosti rizik od smrti povećava čak 36 odsto.

Hrkanje nije samo neprijatnost, već može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg

Vođa istraživanja, doktorka Ženevjev Belevil, upozorila je da ti lekovi nisu bombone i da je njihovo korišćenje daleko je od bezopasnog.

"S obzirom na to da kognitivno bihejvioralna terapija daje dobre rezultate u lečenju insomnije i anksioznosti, lekari bi trebalo da sa pacijentima razmatraju mogućnost izbegavanja tih lekova", zaključila je doktorka Belevil.

Izvor: RTS