filteri close
Objavljeno: 06.05.2020. Image source: Pixabay/Olya Adamovich
300x600

Hrkanje nije samo teškoća za ostale ukućane, već može biti i ozbiljan zdravstveni problem za osobu koja hrče

Pojava apnee, odnosno, prekida disanja tokom sna koja je često prisutna kod onih koji hrču, može dovesti do brojnih negativnih posledica. Osim umora i loše koncentracije, primetan je povećani rizik od moždanog udara i infarkta.

Hrkanje može biti znak opstruktivne apnee spavača - poremećaja disanja s mogućim ozbiljnim zdravstvenim posledicama.

"Samo hrkanje nije ozbiljan medicinski problem. Ali, apnea (prekid disanja) spavača može biti opasna po život", objašnjava doktor Stenli Ćia iz Bolničkog centra Vašington.

Nema dobrog zdravlja bez dobrog sna

Od celokupnog čovečanstva, čak 45 odsto hrče povremeno, a 25 odsto redovno, kažu statistike.

"Najčešće se smatra da je hrkanje prouzrokovano vibracijom uvule, resice na mekom nepcu, ili samim mekim nepcem o zadnji zid ždrela, ali su najverovatnije uzroci višestruki", navodi doktor Ćia, stručnjak za hirurške zahvate u vezi sa hrkanjem.

Svojim pacijentima Ćia preporučuje učvršćivanje mekog nepca od prepletenih hirurških vlakana.

Kako veštačko osvetljenje utiče na mentalno zdravlje?

"Tokom tri do pet nedelja od zahvata, vlaknene potpore izazovu upalu okolnog tkiva. To, potom, izazove stvrdnuće mekog nepca tako da ono manje leprša, a hrkanje se smanji", naglašava dr Ćia.

Još nekoliko hirurških postupaka može ublažiti hrkanje, ali dr Ćia smatra da nijedan ne pruža potpuno izlečenje i upravo zbog toga se u bolnici u kojoj radi vrši relativno malo takvih zahvata za lečenje hrkanja.

Lekari ne smatraju samo hrkanje ozbiljnim problemom, već kažu da apnea spavača može biti opasna po život.

Šta je to uopšte cirkadijalni ritam i zašto je on važan po naše zdravlje?

Dr Ćia govori o opstruktivnoj apnei spavača koja često ometa san, zbog redovnih i učestalih momenata prekida disanja.

Direktor Centra za proučavanje spavanja, pri Nacionalnoj bolnici za rehabilitaciju, u Vašingtonu, doktor David Gros, navodi da je reč o zatvaranju gornjih disajnih puteva tokom spavanja.

"Kod osobe koja danju normalno diše, kad zaspi, mišići se potpuno opuste i, umesto otvorenog puta za disanje, prolaz se zatvori. To se može dogoditi i po 60 do 100 puta na sat", objašnjava dr Gros.

Prema njegovim rečima, to je loše za srce, a i nivo kiseonika može postati vrlo nizak.

5 saveta za bolji i kvalitetniji san kojim vodite brigu o svom telu

"Sve to čini osobu koja pati od takve apnee umornom, malaksalom, bez energije i loše koncentracije tokom dana. No, to može izazvati i moždani udar, srčani infarkt, visoki krvni pritisak i druge ozbiljne zdravstvene probleme", naglašava dr Gros.

Većina onih koji hrču ne pati od apnee, ali oni koji pate od apnee spavača uvek hrču i to uglavnom izuzetno glasno.

Za dijagnozu apnee spavača neophodna je procena sna koja se sprovodi u odgovarajućim centrima. Kad je jednom dijagnostifikovana, apnea spavača se najčešće leči spravicom koja održava povišeni pritisak vazduha u nosu, ustima i ždrelu.

Dr Gros upozorava da je prekomerna telesna težina jedan od glavnih uzroka apnee spavača, tako da svuda u svetu gde se povećava epidemija gojaznosti među stanovništvom dolazi i do povećanja učestalosti apnee spavača.