filteri close
Objavljeno: 21.10.2023. Image source: Pexels
300x600

Koliko je zaista hranljiva i da li nekome nekada može biti štetna?

Pirinčane galete odavno su omiljena grickalica mnogih, ali šta zapravo znamo o njihovim nutritivnim vrednostima i kako se uklapaju u našu svakodnevnu ishranu?

Evo brzog pregleda.

Jedna od najvećih prednosti pirinčanih galeta je njihova praktičnost. Upakovane su tako da lako mogu da stanu u torbu, ne zahtevaju kuvanje i odlična su alternativa hlebu, pogotovo ako pratite ishranu sa manje kalorija i ugljenih hidrata.

Nutritivna vrednost

Iako sadrže malo kalorija, pirinčane galete ne pružaju mnogo u pogledu nutritivne vrednosti. Međutim, ako izaberete kolače od celog zrna, možete računati na određene količine vlakana, mangana, vitamina B i selena.

Hrana koja održava mladost i vitalnost

Ovi nutrijenti imaju brojne prednosti, kao što su održavanje zdravog nivoa energije i podrška imunološkom sistemu.

Začini i kombinacije

Pirinčani kolači su prilično neutralni po ukusu, što ih čini idealnim za kombinovanje sa raznim namirnicama. Možete ih preliti avokadom, mladim sirom ili puterom od badema, koji će vam pomoći da se duže osećate sitim.

Oprezno sa etiketama

Pirinčane galete uglavnom sadrže ugljene hidrate, najčešće se prave od prerađenog belog pirinča koji se smatra uglavnom izvorom "praznih kalorija". Iako jedan ili dva krekera neće doprineti velikoj količini ugljenih hidrata u vašoj ishrani, više od ove količine može biti problem, posebno ako odaberete zaslađeni proizvod od pirinčanog kolača koji je napravljen sa dodatkom šećera

Jedemo stvarno mnogo hleba - šta to čini telu dugoročno?

Većina pirinčanih kolača ima visoku ocenu glikemijskog indeksa, što znači da mogu prilično brzo da podignu nivo glukoze u krvi.

Uvek pročitajte etiketu pre nego što napravite izbor.

Pirinčane galete mogu biti dobar izbor za užinu, ali ključ je u umerenosti i pametnom izboru. Kao i sa svim drugim namirnicama, važno je kako se uklapaju u vašu celokupnu ishranu.