filteri close
Objavljeno: 22.01.2024. Image source: Medik AI
300x600

Najvažnije ih je na vreme prepoznati!

Poremećaj u učenju je smanjena sposobnost sticanja znanja i veština, a koja nije povezana sa drugim razvojnim poremećajima kao što su mentalne retardacije i pervarzivnim razvojnim poremećajima.

Poremećaji u učenju podrazumevaju: 

-probleme u govoru: disfazija i mucanje

-problemi sa čitanjem: disleksija i disgrafija

Disleksija je poremećaj sposobnosti čitanja, a koja načešće dovodi i do problema sa pisanjem. Češće se javlja kod dečaka (ne zna se zašto). Pogađa 10 % dece. Uzrok je verovatno nekoliko faktora: genetski, neurološki, psihološki. Disleksija se najčešće uočava između 6. i 8. godine. Ukoliko se otkrije na vreme, uz stručnu pomoćlogopeda, defektologa, psihologa, dete može da je prevaziđe i normalno pohađa nastavu.

Mucanje je poremećaj u govoru dece. Najčešće se ispoljava kao oklevanje, isprekidan govor, ponavljanje glasova ili reči. Nekad je praćeno i karakterističnim izrazima lica. Uzrok je najčešće psihološke prirode: pretrpljen šok, stres...Mucanje se uglavnom javlja u sresnim situacijama ili prilikom velikog uzbuđenja. Ovaj poremećaj se, takođe, češće javlja kod malih dečaka. Uz pomoć logopedske terapije nestaje, uglavnom, u adolescenciji.

Roditelji, vodite svoju decu na sport, jer se opet pokazalo da bolje uče ako su aktivni

-problemi sa učenjem matematike: diskalkulija

Diskalkulija, kao treći među najčešćim problemima učenja kod dece, podrazumeva poteškoće u razumevanju brojeva, pamćenju ili obavljanju jednostavnih računskih operacija.

Nedostatak u neuronskim vezama koje su povezane sa diskalkulijom pronađen je u predelu mozga zaduženom za obradu brojeva, koji se nalazi u parijetalnom režnju mozga.

-problemi sa motorikom: dispraksija

Dispraksija je razvojni poremećaj koji se odnosi na sposobnost izvođenja voljnih motoričkih pokreta. Dispraksija se odnosi na finu motoriku, koordinaciju pokreta, spretnost . Poremećaj je tipičan za osobe sa nezrelom levom hemisferom mozga. Vrlo je česta kod dece sa natprosečnom inteligencijom.

Rani znaci koji mogu ukazivati na dispraksiju:

-dete kasni da dostigne miljokaze razvoja: okretanje, sedenje, hodanje

-nema faze puzanja

-problem sa hranjenjem-koordinacija ruke-usta

-izbegavanje igračaka koja zahtevaju finu motoričku spretnost

-oklevanje pri upotrebi stepenica

-teškoće sa oblačenjem

-teškoće sa hvatanjem i bacanjem lopte

-detetu su snejasne prostorne relacije

Kao i za sve prethodno navedene poteškoće u učenju, najvažnije je rano prepoznavanje i balovremena terapija.

Ukoliko sumnjate da vaše dete ima problem, nemojte da se ustručavate da se obratite stručnom licu (defektologu/logopedu/psihologu).

Kako preskakanje doručka utiče na učenje i pamćenje