filteri close
Objavljeno: 06.04.2024. Image source: Medik
300x600

Aprilsko zdravlje na tanjiru

Konzumiranje specifičnih vrsta hrane tokom određenih perioda godine može biti ključno za maksimalnu korist po zdravlje.

Nutricionistkinja Kara Harbstrit preporučuje uključivanje tri posebne vrste namirnica u ishranu tokom aprila.

Avokado je zvor zdravih masnoća. Osim što je dobar za srce zahvaljujući svojim vlaknima i folatima, pruža dodatnu hranljivost jelima. Prema podacima sajta Eating Well, četvrtina avokada nudi 2,5 grama vlakana. 

Osim toga, avokado poboljšava apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima poput vitamina A, D, E, i K iz drugih namirnica.

Hit kolač na društvenim mrežama sa limunom i borovnicama

Špargla kao sezonsko povrće ima visoku preporuku stručnjaka za ishranu zahvaljujući svojim vlaknima, proteinima, vitaminu K za jačanje kostiju, vitaminima A i C, kao i kalijumu i fosforu. 

Harbstrit posebno naglašava značaj špargli kao izvora prebiotičkih vlakana važnih za zdravlje crevne flore.

Sa dolaskom proleća, sezona rotkvica donosi obilje ovog povrća, idealnog za osveženje salata i obroka.

Ljudi su poludeli za "oatzempicom", kažu da skida 18 kila za dva meseca!

Harbstrit podseća da su rotkvice najukusnije u proleće, dostupne u različitim varijantama sa ukusima koji variraju od blagih i slatkastih do pikantnih. 

Osim što su bogate vlaknima, kalijumom i vitaminom C, rotkvice mogu biti konzumirane sirove ili pečene.