filteri close
Objavljeno: 02.08.2021. Image source: Instagram/Cristiano
300x600

Evo šta jede, kako se hrani i kako vežba jedan od najboljih fudbalera sveta

Kristijano Ronaldo ima 36 godina i uopšte ne pokazuje znake usporavanja. Odigrao je celu sezonu u tri takmičenja, nastupio na Evropskom prvenstvu, a onda je došao na pripreme za novu sezonu.

U njegovom klubu Juventusu su obavljena medicinska testiranja i svi su ostali zapanjeni, jer prosto niko ne može da veruje u kakvom je fizičkom stanju taj čovek.


On ne samo da ozbiljno shvata trening, kome je potpuno posvećen od detinjstva, nego ozbiljno shvata i ishranu, a i ostale aspekte zdravlja.

On dnevno odspava pet puta po 20 minuta, povrh redovnog spadanja. Juventusov napadač i kapiten Portugala dnevno pojede šest obroka, s razmakom od tri do četiri sata kako bi pomogao svom ubrzanom metabolizmu.


Prehrana mu se sastoji od celovitih žitarica, svežeg voća i proteina ribljeg porekla. Njegov uslov je da hrana koju jede uvek mora da bude sveža, nikada smrznuta.

Za doručak jede sir, šunku, nemasni jogurt, voće i avokado tost. Izbegava crveno meso i bilo koju vrstu gaziranih pića. Na Evropskom prvenstvu smo videli kako sa stola na konferenciji za novinare sklanja Koka-Kolu i u kameru podiže flašu vode i kaže: "Voda"!

Piletinu smatra magičnom hranom jer je bogata proteinima, a siromašna mastima.

Poseban režim ima i za spavanje.

Njegova rutina ne uključuje osam sati uzastopnog sna već ima manje odmore od 20 minuta koje "raširi" tokom dana. Izgleda da njegov tajni režim deluje jer je prošle godine nakon testiranja zaključeno da mu fizičko stanje odgovara osobi od 23 godine, verovali vi ili ne.

Osim zdrave ishrane i spavanja, njegovo tajno oružje je i plivanje, pa se kad god stigne nalazi u bazenu.


Nakon plivanja, koristi kupke koje pružaju različite temperature za stimulaciju mišića, a zatim ide u kriosaunu. To je vrlo popularan tretman kratkotrajnog izlaganja ekstremno niskim temperaturama od -110 stepeni Celzijusa do – 190 stepeni Celzijusa.

Navodno je ugradio i sopstvenu kriosaunu još 2013. godine nakon što je čuo da ovaj tretman odlično djeluje na fudbalera Frenka Riberija. Ideja tretmana je da praktično zavara telo da umire, pojačavajući njegov sistem za preživljavanje - tokom postupka se ispušta velika količina endorfina.

To nije naučno dokazano, naravno. A naravno i da ne znamo sve njegove tajne i najvažnije od svih, niko nije toliki bogataš da može sebi da priušti da jede baš šta god hoće, bazen, kriosaunu i ostalo, ali neke pouke o redovnom vežbanju i pravilnoj ishrani svakako možemo izvući.