filteri close
Objavljeno: 19.01.2021. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Pričalo se i o masovnoj imunizaciji, Srbija dobija i četvrtu vakcinu

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.688 novih slučajeva virusa korona od 10.534 testirana, a nažalost preminulo je još 20 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 171 pacijent. U bolnicama širom Srbije leči se 5.089 kovid pacijenata, a procenat smrtnosti trenutno iznosi 1,01 odsto.

U našoj zemlji je do sada zabeleženo ukupno 375.799 slučajeva korona virusa, a broj preminulih je 3.791.

Ukupno je testirano 2.496.125 uzoraka.

Popodne je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija u našoj zemlji. Aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg, saopštio je danas nakon sednice Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Kon je novinarima preneo da se na sednici raspravljalo o epidemiološkoj situaciji i merama, a kao glavna tema je sada i vakcinacija, koja će biti u fokusu budućih sastanaka.

Epidemiološka situacija, ističe Kon, još uvek se tretira kao nepovoljna.

"Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno", istakao je oni naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Ukazao je da se oceckuju dodatne količine vakcina kako Sputnjik V, tako i Fajzer-Biontek, a da postoje očekivanja vezana i za vakcinu Astra Zeneka.

Kon je, ocenjujući informacije o početku masovne imunizacije, rekao da su one ohrabrujuće.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se Fajzerova ne može davati za osobe mlađe od 16 godina, a Sputnjik je za starije od 18 godina.

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je ranije danas da nije realno da se na sednici Kriznog štaba donese odluka o popuštanju mera za sprečavanje širenja korona virusa, ali i navela da će ta tema svakako biti otvorena.

"Mislim da nije realno da to bude danas, ali danas ćemo otvoriti tu temu. Razgovaraćemo koji su to parametri potrebni da bi dodatno reklaksirali mere, uključujući i rad ugostiteljskih i drugih objekata do 22 sata", rekla je Brnabić.

Navela je da je uvek zagovornik toga da pokusamo da nađemo "fin balans".

"Danas nije realno da se donese ta odluka, i dalje su brojevi (novozaraženih korona virusom) takvi... Nismo još otvorili tu temu, ali mislim da je vreme da je otvorimo", rekla je premijerka.