filteri close
Objavljeno: 15.05.2022. Image source: Pixabay/Warintr
300x600

Ovo bi trebalo da znate ako planirate da se bacite na mršavljenje

Nije tajna da san ima veliku ulogu u našem sveukupnom zdravlju, ali kada je u pitanju održavanje zdrave težine, koliko nam je sna zapravo potrebno?

U novoj studiji koja je predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti, istraživači su se približili odgovoru na ovo pitanje.

Proučavanje trajanja sna i održavanja telesne težine

Za ovu studiju, nešto manje od 200 odraslih osoba sa gojaznošću dobilo je uputstva da se pridržavaju stroge dijete osam nedelja. Učesnici su izgubili u proseku 12 odsto svoje telesne težine.

Vruć tuš pre spavanja ubrzava mršavljenje

Tim koji je sproveo ovu studiju je želeo da zna kako će različiti faktori uticati na održavanje gubitka težine tokom godine. Takođe su merene navike spavanja učesnika, kao i kvalitet sna.

Šta je otkriveno?

Na osnovu nalaza ove studije, čini se da dovoljno kvalitetnog sna može da bude od velike pomoći kada je u pitanju održavanje zdrave telesne težine, a osim toga, vežbanje takođe poboljšava san.

Ne samo da su se trajanje sna i kvalitet sna povećali kod svih učesnika nakon njihovog početnog osmonedeljnog plana ishrane, već́ su pojedinci koji su vežbali tokom studije bili u stanju da održe taj poboljšani san, dok oni koji nisu vežbali to nisu uspeli.

12 namirnica koje će vam pomoći da lakše zaspite

Pored toga, oni koji spavaju manje od šest sati noću, u proseku, i oni koji su prijavili loš kvalitet sna, primetili su povećanje indekse telesne mase (BMI) tokom godine.

Kako koautor studije Adrian Bog objašnjava u saopštenju za medije, "bilo je iznenađujuće videti kako je gubitak težine kod odraslih poboljšao trajanje i kvalitet sna za tako kratko vreme, i kako vežbanje za održavanje zdrave telesne težine poboljšalo kvalitet sna".

Takođe, dodaje koautor studije, "bilo je intrigantno da odrasli koji ne spavaju dovoljno ili imaju loš kvalitet sna nakon gubitka težine izgledaju manje uspešni u održavanju gubitka težine od onih sa dovoljno kvalitetnog sna".

Izvor: Medik, N1