filteri close
Objavljeno: 03.07.2023. Image source: Pexels
300x600

Nažalost, skoro nemoguće ga je izbeći, ali ovo možemo da uradimo

Mnoge žene jako brinu o spontanom pobačaju i razimišljaju kako da ga izbegnu, odnosno da im se to ne desi. Nažalost, postoji vrlo malo stvari koje se mogu preduzeti da bi se to sprečilo. Obično se javlja u prvih 12 nedelja trudnoće i pojavljuje se u oko 15 odsto trudnoća. Ako se računa i biohemijska trudnoća (kada žene obično i ne saznaju da su trudne), tada se javlja u više od 50 odsto trudnoća.

Spoljni faktori, uključujući i životnu sredinu, mogu uticati na uspešnost trudnoće. Izuzetno je važno izbegavati izlaganje toksinima. Zbog toga, trebalo bi učiniti sve što je moguće kako biste pomogli bebi da se zdravo razvije i rodi na vreme.

Pobačaj je zapravo vrlo česta pojava. Neki od uzroka pobačaja su hromozomske anomalije koje ukazuju da plod van materice u svakom slučaju ne bi mogao da preživi.

Krvarenje u trudnoći

Nije svako krvarenje znak pobačaja. Krvarenje u ranoj trudnoći može biti rezultat mnogih faktora, kao što su:

- Lažna menstruacija
- Naporna fizička aktivnost
- Iritacija grlića materice posle seksualnog odnosa
- Smanjen nivo progesterona

U većini slučajeva, odmor je dovoljan da se zaustavi krvarenje i nije potrebno uzimati bilo kakve lekove. Međutim, ako primetite bilo kakvo krvarenje, najbolje je posetiti lekara kako bi vam dao savet o tome šta treba da uradite i kako da se ponašate. Ukoliko se utvrdi da postoji problem, verovatno će vam prepisati terapiju.

Da li pojava grčeva u trudnoći znači da sledi spontani pobačaj?

Grčevi i blagi bolovi u donjem delu stomaka su normalna pojava tokom prvog tromesečja. Nema potrebe za zabrinutošću zbog toga. Međutim, ako grčevi prate krvarenje, najbolje bi bilo otići kod lekara kako bi ultrazvučnim pregledom utvrdio da li je sve u redu.

Kako da naučite dete strpljenju?

Ako se ustanovi da postoji srčana aktivnost i nema znakova krvarenja iz posteljice, lekar će vas uveriti da je sve u redu. Verovatno će vam preporučiti strogo mirovanje dok krvarenje ne prestane.

Izostanak srčane aktivnosti fetusa

Nažalost, ultrazvučni pregled može pokazati da nema srčane aktivnosti fetusa. U tom slučaju može doći do spontanog pobačaja, pri kojem će materica prirodno očistiti fetus ili će biti potrebna hirurška intervencija. Ova intervencija se obično izvodi pod opštom anestezijom i ne prati nikakav bol nakon nje. Međutim, psihički je teže prevazići ovaj problem. Podrška porodice i prijatelja će vam biti dragocena u ovom periodu.

Psiholog objašnjava šta se dešava sa decom bez dovoljno roditeljske ljubavi

Embrion je sposoban za život van materice tek ako se rodi u 24. nedelji trudnoće ili kasnije.

Spontani pobačaj

Važno je znati da većina žena nakon pobačaja ostvaruje normalnu trudnoću. Bilo bi dobro da uradite neke rutinske analize kako biste utvrdili razlog zbog kojeg je došlo do pobačaja i kako biste ga mogli sprečiti u budućnosti.

Ukoliko se javlja ponovljeni pobačaj, neophodno je obaviti potrebne analize kako biste otkrili uzrok tog problema.

Neki od testova koje će vam lekar preporučiti, ako ih već niste uradili pre nego što ste ostali trudni, uključuju:

- Kompletnu krvnu sliku
- Biohemiju i urin
- Hormonski status
- Spermogram i spermokulturu (muškarci)
- Vaginalni i cervikalni bris (žene)
- Briseve - ureaplazmu, mikoplazmu, hlamidiju (OBAVEZNO za oba partnera) - TORCH infekcije
- Fosfolipidni status
- Test opterećenja glukozom sa insulinom (obavezan ako postoji PCOS)

Ako ste već imali dete, a sada se ne događa nova trudnoća, može se dogoditi da imate sekundarnu neplodnost. Važno je zadržati vedar duh i razmišljati pozitivno!