filteri close
Objavljeno: 23.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/orzalaga
300x600

Uz tahikardiju, vaš broj otkucaja srca je povišen (preko 100), što može uveliko opteretiti ovaj organ i izložiti vas riziku od ozbiljnih problema poput srčanog ili moždanog udara.

U idealnim okolnostima, vaše srce pumpa brzinom od 60-100 otkucaja u minuti isporučujući kiseonik i hranljive materije po celom telu. 

Vrste tahikardije

Tokom otkucaja srca, vaša desna pretkomora prima krv osiromašenu kiseonikom i isporučuje je u desnu komoru, koja šalje krv u vaša pluća. Nakon što pokupe kiseonik i oslobode se ugljen -dioksida, vaša pluća isporučuju krv u levu pretkomoru, koja je šalje u levu komoru radi recirkulacije.

Ako se električni signali u bilo kojoj od gornjih komora aktiviraju pogrešno, komore vašeg srca ne uspevaju se potpuno napuniti između kontrakcija, što može smanjiti količinu krvi koja teče kroz vaše telo. Ova vrsta tahikardije naziva se atrijalna fibrilacija ili supraventrikularna tahikardija.

TAHIKARDIJA ili ubrzan rad srca: Razlog za brigu?

Tahikardija, takođe, može biti rezultat problema sa električnim signalima u donjim komorama vašeg srca - u onome što nazivamo ventrikularna tahikardija ili fibrilacija. Ovo povećanje broja otkucaja srca može biti kratkotrajno, ali i vrlo opasno ako traje duže od nekoliko sekundi.

Drugi oblik tahikardije se naziva sinusna tahikardija i to je sasvim normalno i privremeno povećanje otkucaja vašeg srca. Do ovog povećanja otkucaja dolazi direktno iz vašeg sinoatrijskog čvora, koji je urođeni pejsmejker vašeg srca.

Uzroci tahikardije

Kada je u pitanju sinusna tahikardija, postoji mnogo razloga zbog kojih vam se može privremeno povećati broj otkucaja srca, poput straha, stresa, anksioznosti ili groznice.

Uzroci upornijih oblika tahikardije, kao što je atrijalna fibrilacija su:

• Previše kofeina
• Obilno pušenje ili unos alkohola
Anemija
Hiperaktivna štitna žlezda
• Oštećenje srca

Sarkoidoza – sistemska bolest koja napada različite organe

Što se tiče ventrikularne tahikardije, uzroci ovog stanja su ozbiljniji i uključuju:

Koronarnu bolest
• Kardiomiopatiju (bolesni srčani mišić)
• Neželjene efekte određenih lekova
Upotrebu droge
• Sarkoidozu (upalna bolest)

Tahikardija je složeno stanje koje može biti uzrokovano širokim spektrom faktora. Zajedničko je to što ako imate stalne probleme sa povišenim otkucajima srca, imperativ je da posetite svog lekara kako bi vam pomogao u boljem regulisanju otkucaja vašeg srca.