filteri close
Objavljeno: 27.07.2021. Image source: Foto: Pixabay/stevepb
300x600

Kada se govori o zdravoj ishrani uvek se ističe važnost masnih kiselina.

Međutim, sa zasićenim masnim kiselina ne bi trebalo preterivati jer mogu prouzrokovati nastanak kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. 

Ove kiseline se nalaze u životinjskim masnoćama, puteru, palminom i kokosovom ulju. 
Za zadovoljavanje potreba u mononezasićenim masnim kiselinama treba koristiti maslinovo i šafranovo ulje, avocado, puter od kikirikija i orašaste plodove. 

Avokado na dan - borac protiv lošeg holesterola!


Polnezasićene masne kiseline se nalaze u biljnim uljima poput suncokretovog, kukurznog, ulja lana, sojinog.

Omega 3 masne kiseline su vršta polunezasićenih maskih kiseina poreklom iz morske ribe- losos, haringa, tuna, skuša. Ove kiseline povoljno deluju na zdravlje i sprečavaju nastanak svih pomenutih hroničnih bolesti.

Nauka podseća: riba u ishrani smanjuje rizik od demencije