Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Šta su masne kiseline i zašto su važne u ishrani?
Kada se govori o zdravoj ishrani uvek se ističe važnost masnih kiselina.
Međutim, sa zasićenim masnim kiselina ne bi trebalo preterivati jer mogu prouzrokovati nastanak kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.
Ove kiseline se nalaze u životinjskim masnoćama, puteru, palminom i kokosovom ulju.
Za zadovoljavanje potreba u mononezasićenim masnim kiselinama treba koristiti maslinovo i šafranovo ulje, avocado, puter od kikirikija i orašaste plodove.
Avokado na dan - borac protiv lošeg holesterola!
Polnezasićene masne kiseline se nalaze u biljnim uljima poput suncokretovog, kukurznog, ulja lana, sojinog.
Omega 3 masne kiseline su vršta polunezasićenih maskih kiseina poreklom iz morske ribe- losos, haringa, tuna, skuša. Ove kiseline povoljno deluju na zdravlje i sprečavaju nastanak svih pomenutih hroničnih bolesti.