filteri close
Objavljeno: 10.01.2020. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Većina nas je upoznata sa fizičkim posledicama pušenja na zdravlje, ali može li ova navika uticati i na mentalno i emocionalno blagostanje pušača?

Nova studija Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, sprovedena u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu  i Univerzitetom u Prištini, pokazuje da pušenje može biti štetno i po mentalno zdravlje, te da utiče na depresiju. 

U istraživanju, koje je vodio izraelski profesor Hagai Levin, u saradnji sa asistentkinjom Tatjanom Gazibarom i doktorantkinjom Marijom Milić, učestvovalo je više od 2.000 studenata sa univerziteta u Beogradu i Prištini.

Prema rečima autora, odabrana je Istočna Evropa, u kojoj više od 25% ljudi konzumira cigarete, i ima gotovo 30% pušača među studentima.

Stiže još jedno upozorenje za pušače!

Studenti su učestvovali u redovnim pregledima zdravlja između aprila i juna 2009. na Univerzitetu u Beogradu i između aprila i juna 2015. na Univerzitetu u Prištini.

Učesnici su pružili informacije o svojom socijalnom i ekonomskom položaju - kao što su njihova starost, socijalni status, mesto rođenja i obrazovanje roditelja - kao i informacije o svim postojećim hroničnim stanjima. 

Takođe su pružili informacije o svojim navikama i načinu života, poput statusa pušenja, upotrebe alkohola, redovnosti vežbanja i navika u ishrani. 

Pokazalo se da je među studentima koji su imali dijagnostikovanu kliničku depresiju više pušača nego nepušača. 

U Prištini je procenat pušača sa depresijom, u odnosu na broj nepušača kojima je dijagnostikovan ovaj mentalni problem 14%:4%, dok je u Beogradu 19%:11%. 

Vitamini i preparati koji mogu (makar malo) pomoći vašem zdravlju ako već morate da pušite

Oni koji su pušili takođe su imali više depresivnih simptoma i lošije mentalno zdravlje, što se odrazilo i na parametre vitalnosti i društvenog funkcionisanja.

Ovi nalazi naglašavaju potrebu za daljim istraživanjima interakcije pušenja, mentalnog zdravlja i kvaliteta života, sa implikacijama na prevenciju, dijagnostiku i lečenje, zaključuju autori studije.

Iako je prerano reći da pušenje izaziva depresiju, studija objavljena u časopisu PLOS ONE, pokazala je da duvan ima štetan uticaj na mentalno zdravlje pušača.

Smanjili ste cigarete na pet dnevno? Vašim plućima je praktično svejedno, šteta je skoro ista