filteri close
Objavljeno: 14.12.2019. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Izlaganje duvanskom dimu izaziva promene u ćelijama respiratornih organa

Studija naučnika sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu, objavljena u časopisu Science Advances, ukazuje na promene ćelija respiratornih organa prilikom izlaganja duvanskom dimu.

Istraživači upozoravaju na to da su biološki procesi koji su neophodni za detoksikaciju duvanskog dima ograničeni na posebne vrste ćelija, na kojima su identifikovane promene upravo usled izlaganja dimu cigareta.

Smanjili ste cigarete na pet dnevno? Vašim plućima je praktično svejedno, šteta je skoro ista

Konkretno, istraživači su identifikovali novu vrstu ćelija prisutnu kod pušača. Ove ćelije, prema njihovim rečima, ostaju aktivne čak i nakon prestanka pušenja.

Gen pronađen u ovim ćelijama takođe je otkriven i u prekancerološkom plućnom tkivu i u plućima.

Iako su istraživanja pokazala da pušenje menja epitelnu funkciju i oblik bronhija, njegovi precizni efekti na specifične ćelije i ukupni sastav tkiva do sada nije bio jasan.

Medicinskim postupkom bronhoskopije za prikupljanje ćelija iz disajnih puteva, i postupkom koji se naziva„ jednoćelijska genomika “, ćelije su izolovane i izvršena je analiza različitih tipova, kao i poređenje ćelija pušača i nepušača.

Istraživači veruju da će im detaljno razumevanje molekularnih posledica rizičnog ponašanja - naročito pušenja - omogućiti da razumeju prelazak iz zdravih, normalnih stanja u patološka.

Na ovaj (sasvim očekivani) način pušači i bivši pušači mogu smanjiti rizik od raka pluća

Dalje proučavanje ovih ćelija može rezultirati novim terapijama za sprečavanje razvoja karcinoma pluća ili načinima za merenje rizika od njegovog nastanka.     

Vitamini i preparati koji mogu (makar malo) pomoći vašem zdravlju ako već morate da pušite