filteri close
Objavljeno: 26.01.2023. Image source: Foto: Pixabay/psaguer
300x600

Perimenopauza često može doneti neprijatne simptome, poput nesanice, bolnih odnosa, promena raspoloženja i valunga dok se telo priprema za menopauzu. 

Simptomi perimenopauze se mogu lečiti hormonskom terapijom, vaginalnim estrogenom i antidepresivima.

Studija iz 2017. otkrila je da koren sladića deluje kao estrogenski receptor niske potencije. To može biti opcija za žene koje ne žele da uzimaju terapiju zamene hormona. 

Studija iz 2013. godine je uporedila koren sladića sa terapijom zamene hormona o tome koliko su dobro lečili valunge. Jedna grupa je uzimala 1140 miligrama dnevno, dok je druga grupa uzimala hormonsku zamenu. Iako su oba smanjila učestalost i trajanje valunga, terapija zamene hormona smanjila je njihovu težinu. Sladić je uradio bolji posao u smanjenju trajanja valunga. 

Studija iz 2012. godine je a pokazala reakciju žena koje su uzimale kapsule od 330 miligrama korena sladića tri puta dnevno tokom osam nedelja. U poređenju sa placebom, sladić je smanjio učestalost i težinu valunga. 

Sladić može imati neželjene efekte

Aktivni sastojak sladića je glicirizin, koji mu daje slatki ukus. Glicirizin može povećati nivo kortizola i izazvati neravnotežu tečnosti u vašem telu. Koren sladića takođe može smanjiti nivo kalijuma, izazvati slabost mišića i uticati na normalan ritam vašeg srca.

Sladić može izazvati visok krvni pritisak, prema studiji iz 2015. godine. 45-godišnja žena sa simptomima perimenopauze pila je šest šoljica čaja od sladića dnevno i imala je neobično visok krvni pritisak. Njen krvni pritisak se vratio u normalu nakon što je prestala da pije čaj. 

Suplementi od korena sladića mogu da ometaju efekat lekova koje uzimate. Konkretno, sladić ometa dejstvo lekova za krvni pritisak, lekove za holesterol, diuretike, kontraceptive na bazi estrogena i antiinflamatorne lekove

13 zlatnih pravila za žene u menopauzi