filteri close
Objavljeno: 29.05.2020. Image source: Pixabay/Jenő Szabó
300x600

Imaju iste sastojke kao i voće i dobra je podrška u borbi protiv nekih bolesti

Sušeni plodovi voća, pored toga što su dragoceni izvori vlakana, vitamina i minerala, predstavljaju i značajnu podršku u borbi protiv raka, bolesti metabolizma i srčanih problema, pokazala su istraživanja.

Sušeno voće je zdravo, baš kao i sveže, a takođe može pomoći u borbi protiv raka, bolesti metabolizma i srčanih problema.

Ovako obrađeni plodovi su dragocen izvor vlakana, vitamina i minerala.

Okrepljujuća čorba od spanaća!

Pojedine zemlje, uključujući Veliku Britaniju i SAD, već su stavile sušeno voće na spisak preporučenih namirnica.

Doktor Danijel Galager sa Univerziteta u Minesoti objasnio je da je sušeno voće sjajan izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana u ishrani.

"Kao i sveži plodovi, i oni imaju nizak indeks šećera i igraju važnu ulogu u prevenciji različitih metaboličkih oboljenja", istakao je Galager.

Za bolje zdravlje – budite aktivniji u bašti ili na terasi

Doktor Geri Vilijamson sa univerziteta Lids izjavio je da je ostalo malo mesta za sumnju u zaštitu koju konzumiranje ovako obrađenog voća pruža protiv bolesti srca.

"Pojedine vrste voća, uključujući i sušeno, sadrže visok nivo različitih polifenola i mi tek počinjemo da shvatamo sve pozitivne efekte koje oni imaju na zaštitu zdravlja", objasnila je doktorka Andrijana Kaliora sa Atinskog univerziteta.

PRELIVI I SOSOVI: Koristite ih svakodnevno, proverite da li su dobri za vaše zdravlje!

Kaliora je dodala da su rezultati istraživanja sa suvim plodovima voća pokazali da oni sprečavaju nastajanje nekih vrsta raka.

"Iako su mehanizmi još uvek nepoznati, izvesno je da usporavaju širenje ćelija raka, uništavaju ih i potiskuju zapaljenja."