filteri close
Objavljeno: 12.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Sve više mališana završava kod lekara zbog povraćanja i dijareje – saznajte kako da prepoznate opasnost na vreme i pravilno reagujete.

U čekaonicama domova zdravlja sve je više dece koju roditelji ovih dana dovode zbog simptoma poput povraćanja, dijareje i povišene temperature.

Radi se o stomačnom virusu, a primarijus dr Biserka Obradović za TV Prva objasnila je kako se možemo boriti s njim, i kod dece i kod odraslih.

"U stvari, ti virusi nas nisu napuštali ni tokom leta, ali sada im je sezona, od novembra do maja rotavirus i norovirus napadaju i decu i odrasle. Pre svega rotavirus koji napada decu", rekla je dr Obradović, i dodala:

"Njegova inkubacija traje vrlo kratko, od 12 sati do dva dana, a znamo i kako se deca brzo inficiraju u vrtićima i obdaništima. Znači, odvedemo ih u vrtić, a kada se vrate već se žale na stomačne tegobe."

Virus se širi Srbijom, oglasio se "Batut" - Muškarci oboljevaju mnogo više

Kako je objasnila, simptomi uključuju povišenu temperaturu, groznicu, mučninu, povraćanje i dijareju.

"Najveći rizik kod dece, kao i kod odraslih, jeste dehidratacija, pa je važno nadoknaditi tečnost. Ipak, to je teže ako dete povraća, pa je potrebno davati tečnost kašičicom svakih 15 minuta", istakla je dr Obradović.

U takvoj situaciji može nastati još jedan problem.

Grip je stigao u Srbiju, evo kako da se zaštitite!

"Deca, kao i odrasli, često su veoma žedna, ali ne razumeju da moraju piti male količine. Ako popiju previše, opterete želudac i on izbacuje tečnost, često u još većim količinama. Zbog toga moramo paziti, jer uz dijareju postoji ozbiljna opasnost od dehidracije", objasnila je dr Obradović.

Ako dete nastavi da povraća i ima dijareju više od dva dana, neophodno je posetiti lekara, zaključila je dr Obradović.