filteri close
Objavljeno: 10.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Institut za javno zdravlje je dao uputstva kako da se zaštitimo

Virus zapadnog Nila se širi Srbijom, tako da je mora da se oglasi i "Batut" sa  najnovijim podacima.

Na teritoriji Republike Srbije do 7. oktobra 2024. godine registrovana su 62 autohtona slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema podacima Instituta, prijavljeni slučajevi dolaze sa sledećih teritorija: Grad Beograd (21 slučaj), Južnobački (9), Južnobanatski (6), Podunavski (5), Srednjobanatski (3), Šumadijski (3), Sremski (3), Mačvanski (4), Zapadnobački (2), Braničevski (2), Severnobački (1), Raški (1), Severnobanatski (1) i Kosovski okrug (1). Od ukupnog broja obolelih, 42 osobe su muškog pola, dok je 20 ženskog. Prosečna starost obolelih iznosi 59 godina.

Svetski dan mentalnog zdravlja: Fokus na mentalno zdravlje na radnom mestu

Pored toga, "Batut" je registrovao i četiri slučaja sa verovatnim mestom zaražavanja van Srbije, i to: dva u Grčkoj, jedan u Hrvatskoj i jedan u Crnoj Gori.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u svom izveštaju od 4. oktobra 2024. godine navodi da su do 2. oktobra 2024. slučajevi groznice Zapadnog Nila prijavljeni u 13 zemalja Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice, uključujući Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Rumuniju, Francusku, Nemačku, Italiju, Grčku, Slovačku, Sloveniju i Španiju. Van EU/EEZ, slučajevi su zabeleženi u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Turskoj.

Grip je stigao u Srbiju, evo kako da se zaštitite!

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex pipiens, koja je prisutna i u Srbiji. Sezona transmisije virusa traje od juna do novembra.

Institut "Batut" podseća na preporuke za smanjenje rizika od zaražavanja, koje uključuju primenu repelenata, nošenje zaštitne odeće, izbegavanje boravka na otvorenom u periodima najintenzivnije aktivnosti komaraca, korišćenje zaštitnih mreža, boravak u klimatizovanim prostorima, kao i isušivanje izvora stajaće vode koja služi komarcima za polaganje jaja. Takođe, u slučaju putovanja u tropska ili suptropska područja, preporučuje se strogo pridržavanje svih mera prevencije.

Ukoliko se pojave simptomi koji ukazuju na neuroinvazivni oblik bolesti, građanima se savetuje da se odmah obrate svom izabranom lekaru.