filteri close
Objavljeno: 30.04.2020. Image source: Foto: Pixabay/MabelAmber
300x600

Ako vam je ishrana vam je jednolična i bazira se na jednoj vrsti namirnica ili vodite neaktivnan način života, na dobrom ste putu da ugrozite svoje zdravlje i da obolite od brojnih hroničnih oboljenja, koja se često javljaju kao posledica prekomerne težine.

Raznovrsna ishrana može pomoći u snabdevanju hranjivim materijama koje su potrebne starijim ljudima. Plan zdrave ishrane naglašava konzumiranje voća, povrća, integralnih žitaricih i mlečne proizvoda bez masti; uključuje i meso, živinu, ribu, pasulj, jaja i orahe; i ima malo zasićenih masti, trans masti, soli (natrijuma) i dodanih šećera.

Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih

Pravilna ishrana ne mora biti komplikovana. Započnite je pomoću ovih preporuka:

• Jedite voće i povrće. Može biti sveže, smrznuto ili konzervirano. Jedite više tamnozelenog povrća, poput lisnatog zelenila ili brokolija, i narandžasto povrće, poput šargarepe i slatkog krompira.
• Omogućite različite izvore proteina sa više ribe, pasulja i graška u ishrani.
• Svakodnevno jedite žitarice od celog zrna, hleb, krekere, pirinač ili testeninu. Izaberite integralne žitarice kad god je to moguće.
• Uzmite tri porcije mlečnih proizvoda sa malo masti ili bez masti (mleko, jogurt ili sir) obogaćene vitaminom D kako bi vaše kosti bile zdrave.
• Koristite polinezasićene i mononezasićene masti u ishrani. Prelazite sa čvrstih masti na ulja prilikom pripreme hrane.

Fizička aktivnost

Uravnotežavanje fizičke aktivnosti i zdrave ishrane najbolji je recept za zdravlje i kondiciju. Postavite sebi cilj da budete fizički aktivni barem 30 minuta svakog dana - ovo se čak može razbiti u tri desetominutne seanse tokom dana.

Čak i vrlo lagano vežbanje smanjuje rizik od lomova kod starijih žena

Za nekoga ko je trenutno neaktivan, dobro je započeti s nekoliko minuta aktivnosti, kao što je hodanje, i postepeno to vreme povećavajte kako postaju jači. I uvek se obratite lekaru pre nego što započnete novi program fizičke aktivnosti.