filteri close
Objavljeno: 07.10.2024. Image source: Pixabay
300x600

Humana porodica donora pokazala plemenitost za bolji i kvalitetniji život više ljudi

Nakon gotovo pet godina pauze, u niškom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) ovog vikenda uspešno je obavljena kadaverična eksplantacija organa, koja je donela novi život za pet osoba.

Kadaverična eksplantacija je medicinski postupak u kojem se organi uzimaju od preminule osobe (donora) kako bi se transplantirali pacijentima kojima su ti organi potrebni za preživljavanje ili poboljšanje kvaliteta života.

Operacija u Nišu usledila je nakon dužeg perioda pauze izazvane pandemijom COVID-19.

Tim lekara je odmah izvršio transplantaciju dva bubrega u Nišu, dok su srce i rožnjače prebačeni u zdravstvene ustanove u Beogradu gde su uspešno transplantirani.

U eksplantaciji organa učestvovali su timovi lekara iz različitih ustanova: kardiolozi sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", oftalmolozi iz UKC Srbije, kao i urolozi, vaskularni hirurzi i anesteziolozi iz UKC Niš. Pacijenti kojima su transplantirani bubrezi biće kontinuirano praćeni od strane niških nefrologa kako bi se obezbedio njihov potpuni oporavak.

Naši hirurzi izveli petostruki bajpas i to minimalno invazivnim putem!

Dr Goran Milošević, koordinator tima za transplantaciju u Nišu istakao je kako je pandemija značajno usporila proces kadaveričnih transplantacija, ali ovaj uspešan poduhvat dokazuje da se situacija polako vraća u normalu.

"Ovaj uspeh je rezultat nesebične hrabrosti i empatije porodice donora, ali i izvanredne saradnje svih medicinskih timova," rekao je Milošević. Takođe je naglasio važnost komunikacije sa porodicama potencijalnih donora, jer su ti razgovori uvek emocionalno teški.

"Potrebno je da im na saosećajan način objasnimo da će njihova odluka o doniranju organa nekome spasiti život," dodao je on.

Donor je bio hospitalizovan zbog teških povreda zadobijenih u padu sa visine i nije imao šanse za oporavak, pa je njegova porodica pristala na donaciju srca, oba bubrega i rožnjača. Zahvaljujući ovoj odluci, pet osoba je dobilo novu šansu za život.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš pohvalio je ceo tim od preko 60 lekara, medicinskih sestara, tehničara i pomoćnog osoblja koji su učestvovali u ovom poduhvatu.

Sjajne vesti iz Švedske: Pad učestalosti raka kože među mlađim odraslima

"Ponosan sam na našu ustanovu koja je pokazala spremnost i ozbiljnost u ovoj složenoj situaciji. Srce mi je puno zbog humanosti porodice donora," izjavio je dr Perišić.

Pacijenti kojima su transplantirani bubrezi su dva muškarca, starosti 65 i 55 godina, i trenutno su stabilni. Lekari prate njihov oporavak, ali se nadaju povoljnom ishodu koji će omogućiti normalan i kvalitetan život.

Pored transplantacije bubrega u Nišu, u beogradskim zdravstvenim ustanovama je pacijentu Instituta "Dedinje" uspešno transplantirano srce, dok je rožnjača transplantirana drugom pacijentu, a prema nezvaničnim informacijama, druga rožnjača biće presađena detetu u narednim danima.

Ovaj uspeh predstavlja veliki korak napred u procesu kadaveričnih transplantacija u Srbiji, a timovi lekara iz različitih ustanova pokazali su spremnost za zajednički rad na vraćanju ovog važnog medicinskog postupka u redovan protok.