filteri close
Objavljeno: 27.02.2021. Image source: Pixabay/fernando zhiminaicela
300x600

Zašto je toliki razmak, smeju li dojilje i trudnice da je primaju, koliko je efikasna i druga

U Srbiji je počela masovna primena vakcine AstraZeneka, ali mnogi građani
su ostali zbunjeni kada su čuli da razmak između dve doze treba da bude čak 12 nedelja, odnosno tri meseca.

To je izazvalo sumnje kod nekih, ali bez potrebe. Kod AstraZeneke i prva doza pruža zaštitu od razvoja teže kliničke slike. Druga doza se može primiti i ranije, ali je kod ovog tipa vakcine bolje kada je taj razmak veći.

Ono što se još ne zna, ali se i dalje prati, jeste koliko traje imunološki odgovor, odnosno, koliko dugo smo zaštićeni posle dve doze vakcine.

Nema predaha od korone, visoke brojke, za vikend nas čekaju vanredne mere

O detaljima AstraZeneke i svemu što vas zanima, odgovore je dala imunološkinja Marija Zarić iz Londona.

Ona je istakla svuda u svetu problem nabavka vakcina, a da je namera da se zaštite najugroženiji "u nakraćem mogućem roku, posebno u zimskom periodu".

"Ovakav pristup je zasnovan na naučnim dokazima koji su pokazali da se procenat smrtnosti od kovida i rizik od teške bolesti značajno smanjuju već posle prve doze. Takođe, rezultati ispitivanja Oksford-Zeneka vakcine su pokazali da je efikasnost vakcine posle druge doze bila nešto veća u grupi koja je imala između šest do 12 nedelja između dve doze, nego kod onih koji su imali manje od šest nedelja razmaka između dve doze, a i imunolozi su se generalno složili da je povećanje tog intervala na 12 nedelja zapravo poželjno i da pomaže stvaranje boljeg imunog odgovora, tako da je odluka da se u Britaniji daje druga doze vakcine posle 12 nedelja", kazala je ona na TV N1.

Odluka da se druga doza da posle 12 nedelja doneta je i u Srbiji, što su mogli da vide svi koji su u minuloj nedelji primili ovu vakcinu.

"Korona ne posustaje, mi posustajemo" - dramatično upozorenje!

Nepoznanica jeste, makar privremeno, dužina imunog odgovora i koliko dugo smo zaštićeni.

Dodatni problem su novi sojevi virusa - južnoafrički, britanski, brazilski. Odobrene vakcine, među kojima i AstraZeneka, prepoznaju ove nove sojeve virusa i mogu da ih neutrališu, ali "sa nešto manjim kapacitetom" u odnosu na onu originalnu verziju virusa.

"Naravno da li je tako i na terenu, to se još istražuje. Sve ovde odobrene vakcine su efikasne i protiv novih sojeva jer smanjuju broj teških oblika bolesti i stopu smrtnosti, ali između njih postoje razlike u smislu koliko su efikasne u sprečavanju pojave simptoma i transmisije bolesti, ali to se još pomno istražuje i očekujemo rezultate tih studija", kaže Zarić.

Kaže da se, kada se radi o proizvodnji vakcina, preporučuje se proizvođačima da modifikuju svoje već odobrene vakcine u skladu sa novim sojevima, kako bi bile efikasnije. Kaže i da se u Britaniji vrše ispitivanja o kombinovanom pristupu vakcinisanju, odnosno da neko dobije u prvoj dozi jednu, a u drugoj neku drugu vakcinu.

Posledice vakcine na plodnost? Poznati virusolog daje odgovor!

A na pitanje da li je dojenje kotraindikacija za vakinaciju, kaže da nije, "znači preporučuje se dojiljama". Što se tiče trudnica, u Britaniji im se preporučuje ako imaju neke pridružene bolesti zbog kojih bi mogle da razviju teži oblik bolesti.

"Ovde je jedina kontraindikacija za vakcinu ako ste imali neke ozbiljne alergijske reakicije na komponente vakcine u proslošti, ili ako ste imali ozbiljnu alergijsku reakciju na prvu dozu vakcine. Dojenje nije kontraindikacija za vakcinu ovde, znači preporučuje se dojiljama. Što se tiče trudnica, pošto nema dovoljno podataka iz kliničkih studija o bezbednosti vakcina kod trudnica, stav je da se generalno ne daje trudnicama, osim ako nisu u kategoriji ugrožehih, tj. ako imaju neke udružene bolesti zbog kojih bi mogle da razviju tešku formu kovid-19, a u tom slučaju se vakcina preporučuje čak I trudnicama", kazala je ona.

Uz očekivani dodatak:

"Naravno, tako je ovde, što ne znači da ista pravila važe I u drugim zemljama, ali je u domenu regulatornog tela svake države da o kontraindikacijama odluči na osnovu pregledane dokumentacije, kao i da javnost obavesti  o tome koje su tačno kontaindikacije za svaku vakcinu koju su odobrili". 

Izvor: Medik, N1