filteri close
Objavljeno: 21.01.2021. Image source: Unsplash/Timon Studler
300x600

Smeju li se vakcine mešati?

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 1.648 zaraženih, a nažalost korona virus je odneo još 20 života.

Na respiratorima se trenutno nalazi 166 pacijenata.

Vakcinacija u Srbiji je uveliko počela i odvija se širom zemlje, uglavnom je u pitanju kineska vakcina.

Ali, građani postavljaju pitanje da li je možda dobro da mešaju vakcine različitih proizvođača.

Virusolog u penziji dr Radmilo Petrović kaže da nije preporučljivo mešati vakcine više proizvođača.

"Može, ali nije preporučljivo. Zato što kada hoćete da vidite da li je ta vakcina uspela ili nije, onda nećete znati kome da prepišete da li je cepivo bilo efikasno. Nije ni preporučljivo jer sami proizvođači ne daju da se mešaju vakcine. A ako se vakcinišete različitim vakcinama, ne može da bude posledica. Jedino, kao što sam rekao, proizvođači ne žele da se ne zna da li je nastalo nešto od prve doze ili druge, da li je od jedne ili druge vakcine. Najbolje je da obe doze vakcine budu od istog proizvođača".

Optimistične vesti podelio je profesor informacionih tehnologija dr Petar Kočović, koji sa svojim timom uz pomoć matematičkih modela i formula prati kretanje pandemije korone u celom svetu, te se prema njegovom tumačenju Srbija već 11 dana nalazi u takozvanoj "popstar" korona zoni.

To znači da konačno imamo između 300-500 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U decembru smo, podsećanja radi, imali više od 1.000 zaraženih na 100.000 stanovnika, a dr Kočović smatra da ćemo za dva-tri dana ući u tamno-ljubičastu zonu, u kojoj je indeks obolelih150-300 na 100.000 stanovnika-