filteri close
Objavljeno: 08.12.2024. Image source: Medik AI
300x600

Vitamin E je esencijalni nutrijent poznat po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima. 

Pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, koji mogu doprineti razvoju hroničnih bolesti. Osim toga, vitamin E igra ključnu ulogu u:

  • Zdravlju kože – Poboljšava hidrataciju i pomaže u zaceljivanju oštećenja.
  • Imunitetu – Jača odbrambeni sistem organizma
  • Kardiovaskularnom zdravlju – Smanjuje oksidaciju LDL holesterola i rizik od ateroskleroze
  • Zdravlju očiju – Može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem

Hrana bogata vitaminom E

Vitamin E se prirodno nalazi u raznim namirnicama, posebno u biljnim uljima i orašastim plodovima. Evo nekoliko primera:

Biljna ulja

  • Suncokretovo ulje
  • Maslinovo ulje
  • Ulje pšeničnih klica

Orašasti plodovi i semenke

  • Bademi
  • Lešnici
  • Suncokretove semenke

Vitamin D- gde se nalazi, u kojoj hrani i zašto je važan za organizam?

Zeleno lisnato povrće

  • Spanać
  • Brokoli
  • Kelj

Voće

  • Avokado
  • Mango
  • Kivi

Žitarice i proizvodi od njih

  • Integralni proizvodi
  • Obogaćene žitarice

Koliko vitamina E je potrebno?

Preporučeni dnevni unos za odrasle iznosi oko 15 mg. To možete uneti, na primer, kroz:

  • 30 g badema (~7 mg vitamina E)
  • 1 kašiku suncokretovog ulja (~5 mg vitamina E)

Vitamin A -koja je njegova funkcija u organizmu, kije namirnice su najveći izvori?