filteri close
Objavljeno: 05.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/OlyaLole
300x600

Kada je u pitanju zdravlje kože, prvo što vam padne na pamet pranje lica, hidratacija i nanošenje kreme. Ove metode su zlatni standard kada je u pitanju zdrava koža. 

Dok su ove zdrave navike u nezi kože usmerene na spoljašnji omotač kožu, podjednako je važno podržati kožu iznutra. Na kraju krajeva, koža je najveći organ u telu. Koža deluje kao vodootporni štit koji štiti telo, dozvoljava kretanje i senzor je za mozak da razume šta se dešava oko nje. Imajući to u vidu, važno je da ga negujete i iznutra.

Za šta služi koji vitamin i gde ga ima najviše?

Na vrhu liste je vitamin D. Kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, holesterol se transformiše u vitamin D, a bubrezi i jetra apsorbuju ovaj vitamin, a zatim ga transportuju po celom telu da bi ga sve ćelije koristile, uključujući ćelije kože. Ovo objašnjava zašto je vitamin D često terapeutski tretman za psorijazu, prema studiji iz 2017. godine. 

Vitamin C je još jedan vrhunski vitamin i bogat je antioksidansima. Što se tiče zdravlja kože, vitamin C pokreće proizvodnju kolagena i smanjuje oštećenje kože od sunca (preko hranljivih sastojaka). Na kraju, ovo pomaže u stvaranju blistavog sjaja.

Ostali vitamini koji omogućavaju blistavu kožu

Drugi vitamini koji su odlični za kožu su vitamin E i vitamin K. Slično vitaminu C, vitamin E štiti kožu od oštećenja od sunca i bori se protiv slobodnih radikala jer je antioksidant. Pored toga, pomaže kod upale kože. S druge strane, vitamin K podržava zarastanje rana, pomaže u zgrušavanju krvi i stvaranju kolagena. Vitamin K takođe bledi tamne krugove ispod očiju ili tamne mrlje i odlično popravlja bore. U stvari, ako vas brinu strije, vitamin K takođe može pomoći.

Ovo voće je najbolja zaštita za kožu

Osim vitamina, postoji protein koji čini čuda za zdrav i mladalački sjaj, a to je kolagen. Ovaj moćni protein je odličan za borbu protiv starenja i smanjenje dubine bora na licu. Stručnjaci su takođe otkrili da kolagen povećava elastičnost i hidrataciju kože.

Ulja mogu biti još jedno moćno sredstvo za poboljšanje zdravlja kože. Jedna studija iz 2018. godine  navodi da riblje ulje može imati koristi za zdravlje kože na više načina, s obzirom na njegove omega-3 masne kiseline i druge komponente. Ove prednosti uključuju homeostazu, zaštitu od upale (posebno u pogledu sunčeve svetlosti) i pomažu u zarastanju kože. Iako su vitamini važni za zdravlje kože, najbolje je prvo da razgovarate sa svojim lekarom pre uzimanja suplemenata.