filteri close
Objavljeno: 15.07.2021. Image source: Foto: Pexel/RF._.studio
300x600

Iako je nege kože bitna tokom čitave godine, ovo su važni koraci kojih bi trebalo  da se pridržavate tokom toplih letnjih dana.

Uobičajeni letnji problemi sa kožom su izbijanje akni, alergije na sunce i opekotine, folikulitis i suva / nadražena kožu - ali samo ako se niste pravilno pripremili.

Negde između kupovine novog kupaćeg kostima i planiranja aktivnosti na otvorenom, pogledajte listu saveta kako biste osigurali da vaša koža sjaji tokom cele letnje sezone.

Nanosite zaštitni faktor

Najočigledniji, ali često i najneopaženiji savet: Nosite SPF svaki put kad ste na otvorenom - čak i ako ima oblaka, jer i do 80 % UV zraka može proći.

Kremu nanesite ponovo nakon plivanja i prekomernog znojenja (idealno je svakih nekoliko sati) i ne zaboravite na ona područja poput ušiju, iza kolena, usne (za to nabavite određeni balzam) i vrhove stopala. U slučaju da se pitate da li su podloga ili puder za lice sa zaštitnim faktorom dovoljni da zaštite vašu kožu, prema rečima stručnjaka odgovor je ne. 

Sunce ume da nas prevari, uvek treba da budemo oprezni

U stvari, čak i hidratantna krema možda neće biti dovoljna tokom ovih aktivnih meseci sa toplim vremenom, zato uložite u SPF 30 ili veći. 

Pojačajte antiejdžing negu

Iako sam upravo govorio o važnosti zaštite od sunca, istraživanja sugerišu da iako krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom od 15 i više može blokirati i do 94 % UV zraka, svako strano svetlo i dalje može privući slobodne radikale, stvarajući tako fine linije , bore i staračke pege. 

Jedan od najboljih načina za uvlačenje antioksidansa u kožu je putem koncentrovanog seruma koji se sastoji od sastojaka poput vitamina E i C, koenzima Q10, resveratrola, polifenola, zelenog čaja, flavonoida, niacinamida i glutationa.

Kako da sprečite isušivanje kože tokom leta?

Imajte na umu da je retinol (vitamin A) takođe odlična opcija, leti se ne favorizuje, jer povećava osetljivost na sunčeve zrake što ga čini kontraindikativnim za upotrebu u ovo doba godine. Držite ovu stanicu za zaštitu od starenja za jesenje i zimske sezone kada ste manje skloni izlaganju suncu.

Nanosite hidratantnu kremu nakon plivanja

Stalna hidratacija kože je podjednako važna kao i pijenje vode kada ste na suncu, vrućini i / ili vlagi. Zapravo, ovo ne bi trebalo da bude samo  savet za leto.

Pilingujte redovno kožu

Sunce, hlor i slana voda su tri krivca koji doprinose isušivanju kože, pa je bitno da redovno pilingujete lice i telo kako biste podstakli revitalizovanu kožu.

Sprečite pojavu žuljeva na vreme!

Piling  pomaže proizvodima za negu da prodru dublje u kožu. Koristite blago abrazivni piling sa enzimskom komponentom.

Nikada ne pilingujte oštećenu ili opečenu kožu, jer ćete ovo samo izazvati dodatnu iritaciju. 

Vodite računa o temperaturi vode

Čak i ako ne pokušavate svesno da se sunčate, verovatno ćete ga dobiti bez obzira. Imajući to na umu, obavezno umijte lice i tuširajte se mlakom vodom - ne vrućom - kako biste sprečili iritirajuću kožu osunčanu.

Pijte puno vode

Lako je brzo dehidrirati kada provodite vreme na vrućem suncu, pa se potrudite da flašu vode uvek imate u svojoj blizini.

Voda pomaže vašim organima da pravilno funkcionišu - uključujući i vašu kožu. 

Nanosite masku na lice jednom nedeljno

Mnoge žene odustaju od nanošenja maski jer smatraju da im treba previše vremena, ali danas postoji toliko različitih formula, da zaista nema mesta za izgovore. Na primer, noćnu kremu možete da zamenite ultra-hidratantnom maskom za spavanje jedan do dva puta nedeljno. To je odličan način za obnavljanje hidratacije i osvežavanje izgleda vaše kože.

10 namirnica koje više i od šminke pomažu da vaša koža zablista

Ublažite letnji makeup

Oznojena, masna koža ne predstavlja dobru osnovu za šminkanje, zato ublažite svoju rutinu ako želite da sprečite izbijanje bubuljica i začepljene pore. Odlučite se za obojeni balzam sa zaštitnim faktorom za usne, vodootpornu maskaru i hidratantnu kremu sa zaštitom od sunca umesto vaše stare rutine.

Ne zanemarujte letnju negu kože!

Iako je leto sjajno vreme da malo usporite, nemojte postati toliko lenji da zanemarite rutinu nege kože. Prilagodite svoj režim nege trenutnim potrebama vaše kože, bez obzira da li to podrazumeva upotrebu lakše hidratantne kreme za borbu protiv masnoće ili redovno korišćenje hidratantne maske za ublažavanje suve kože.

Ova jednostavna pravila pomoći će vam da imate sjajan ten tokom celog leta!