filteri close
Objavljeno: 13.08.2022. Image source: Foto: Pixabay/Antranias
300x600

Istraživanja su pokazala da kako se temperature povećavaju, rasuđivanje i opšte mentalno zdravlje slabe.

Neki simptomi koji dolaze sa visokim temperaturama uključuju povećan rizik od dehidracije, ekstremnog znojenja, pa čak i toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara. Može uticati i na raspoloženje, a stručnjaci kažu da je to sasvim normalno.

Ako  temperatura našeg tela padne ispod 35 stepeni Celzjusa, to može izazvati hipotermiju. Međutim, previsoke temperature tela takođe mogu imati opasne posledice. Kada se temperatura vašeg tela podigne, telo traži načine da vas ohladi, uključujući znojenje i vazodilataciju (širenje krvnih sudova). 

10 najčešćih zdravstvenih problema koji nas vrebaju tokom leta

Međutim, vaše telo takođe oslobađa adrenalin kako postajete topliji, kao i druge hemikalije. To sve može uticati da se osećate kao da vam se pretnja približava, postajući emotivniji i impulsivniji u reagovanju. 

Za svaki porast temperature za 1 stepen Celzijusa, smrtni slučajevi povezani sa mentalnim zdravljem se povećavaju za 2,2%, zaključak je jedne načune studije. Pored toga, broj ljudi koji se primaju u bolnicu zbog anksioznosti, depresije i drugih stanja mentalnog zdravlja takođe se povećava kako temperatura raste. 

Pobedite vrućinu uz sledeće savete!