filteri close
Objavljeno: 10.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/marcinjozwiak
300x600

Urinarnu inkontinenciju karakteriše nevoljno mokrenje, simptom koji čak 40% porodilja iskusi tokom ili nakon trudnoće. Iako može biti pomalo neprijatna, to je sasvim normalan simptom i trudnoće i porođaja. 

Odgajanje bebe nije lak posao, tako da nije iznenađenje što može da utiče na telo. Mnoge žene mogu iskusiti stresnu inkontinenciju tokom ili nakon porođaja — vrstu inkontinencije koja je izazvana radnjama kao što su kašalj, smeh ili fizički napor. To je zato što bešika, koja se nalazi odmah ispod materice, reaguje na pritisak vaše bebe koja raste tako što se malo spljošti. Sa manje prostora za zadržavanje urina, mnoge žene mogu otkriti da moraju mnogo češće da odlaze u kupatilo tokom trudnoće. Za većinu, ovo prestaje nekoliko nedelja nakon rođenja bebe. Međutim, za 5% porodilja, ovi simptomi mogu trajati do godinu dana.

Kako beba raste u vašem stomaku, dodatna težina takođe može da dovede do slabljenja mišića dna karlice, omogućavajući prolaz mokraće tokom trudnoće. Ovi isti mišići mogu da dožive i prenaprezanje tokom porođaja, što ih može da ostaviti preslabim da bi obavljali svoj posao. Štaviše, tokom porođaja neke žene mogu doživeti oštećenje nerva u bešici, rektumu ili dnu karlice, pomeranje bešike ili uretre, ili kidanje mišića dna karlice, što sve može da doprinese uriniranim (a ponekad čak i fekalnim ) inkontinencijama.

Faktori rizika za inkontinenciju i kako je sprečiti

Postporođajna inkontinencija je mnogo verovatnija kod onih žena koje su iskusile inkontinenciju i tokom trudnoće. Međutim, okolnosti oko porođaja mogu da igraju značajnu ulogu. Pacijentkinje koji imaju duge porođaje i one kojima je potrebna upotreba klešta za porođaj imaju veću verovatnoću da dožive ove simptome. Pojava urinarne inkontinencije nakon porođaja je mnogo češći kod žena sa višim indeksom telesne mase (BMI), kao i kod onih koji zadrže višak kilograma nakon rođenja bebe. Oko 50% je veća verovatnoća da će vaginalni porođaji dovesti do inkontinencije od porođaja carskim rezom. 

Srećom, inkontinencija se često može poboljšati uz nekoliko lakih izmena. Izbegavanje iritacija bešike kao što su kofein i začinjena hrana može pomoći. Pacijentkinje takođe mogu imati koristi od uvođenja zdrave ishrane i održavanja zdrave težine, što može drastično poboljšati simptome inkontinencije. Vežbanje koje ojačava karlično dno je od velike koristi.

INKONTINENCIJA-bolest o kojoj se malo govori, evo kako da je prepoznate